Transplant de inima

Spread the love

 Inca din secolul al XVIII-lea, cercetatorii au investigat posibilitatea transplantarii de organe. Descoperirea grupelor de sange a fost un factor important in materializarea acestei posibilitati de a transplanta organe. O data cu aceasta descoperire, cercetatorii si medicii au inteles importanta unei compatibilitati a tipului de sange pentru ca organul transplantat sa functioneze cu succes la primitor.

In anul 1967 s-a efectuat primul transplant de inima, inima a functionat 18 zile. Tot in 1967, doctorul Christian Barnard din Cape Town, Africa de Sud, a realizat primul transplant de inima reusit.

La peste 30 de ani de la prima operatie de transplant de inima si dupa aproximativ 6000 de astfel de operatii efectuate in intreaga lume, a fost posibil un transplant de inima si la noi. Astfel, primul transplant de inima din Romania a fost efectuat in data de 24 octombrie 1999, la Spitalul Clinic de Urgenta din Bucuresti, de catre o echipa de specialisti condusa de conferentiar doctor Serban Bradisteanu. A doua grefa cardiaca  nu s-a lasat nici ea prea mult asteptata, fiind realizata la numai doua saptamani diferenta, de catre o echipa condusa de profesor doctor Radu Deac, la Spitalul Judetean din Targu Mures.

De ce insa a trebuit sa treaca atat de mult timp pentru ca si la noi sa fie posibil lucrul acesta? Fiindu-i pusa aceasta intrebare, medicul a raspuns: „Probabil din cauza faptului ca nimeni nu a acceptat sa-si asume responsabilitatea pentru a face primul transplant. Eu banuiesc ca principalul motiv din cauza caruia nu s-a efectuat pana acum o asemenea operatie a fost lipsa de hotarare.”

Ideea transplantului de inima nu este noua. O gasim chiar in Sfanta Scriptura si a fost scrisa cu mai bine de doua mii de ani in urma.

Dumnezeu este cel care vrea sa faca schimbarea in inima noastra.

Ezechiel 36:26-27. Va voi da o inima noua, si voi pune in voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra, si va voi da o inima de carne. Voi pune Duhul Meu in voi, si va voi face sa urmati poruncile Mele si sa paziti si sa impliniti legile Mele.

Esti dispus ca sa-i da-i voie lui Dumnezeu sa-ti schimbe inima? Chiar acum?

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.