„Semnul” smochinului

Spread the love

Luca 21:29-31   Si le-a spus o pilda: „Vedeti smochinul si toti copacii. Cand infrunzesc, si-i vedeti, voi singuri cunoasteti ca de acum vara este aproape. Tot asa, cand veti vedea intamplandu-se aceste lucruri, sa stiti ca Imparatia lui Dumnezeu este aproape.”

Din regiunea mediteraneana si pana in insulele Canare, intre paralele de 25-42 grade latitudine nordica, intalnim, in stare salbatica sau domestica, peste 600 de specii de smochin. Cultura smochinului, asa cum arata si Biblia, este una dintre cele mai vechi culturi pomicole de pe pamant.

Smochinele erau fructe importante in vremurile Bibliei. Idealul de pace si prosperitate se rezuma la: „fiecare sa poata sta sub propria vita de vie si sub propriul smochin”.

Smochinii sunt pomi care cresc incet, dar au o durata de viata mare, ei putand trai pana la 100 de ani. Deoarece fac fructe aproximativ zece luni pe an, productia de smochine este mare. Frunzele mari si de culoare verde inchis erau folosite la impachetat. Fructele, de culoare verde inchis, se consuma proaspete sau conservate. Prajiturile cu smochine uscate constituiau o hrana excelenta, usor de purtat de catre nomazi.

In prezent, smochinul este mult cultivat in tarile din jurul Marii Mediterane, in America de Nord, Africa Centrala si India. In regiunile cu climat subtropical, smochinul este reprezentat prin pomi de 10-15 m, iar in regiunile cu climat temperat prin arbusti de 13-18m.

In tara noastra, smochinul creste sub forma unei tufe de 2-3 m inaltime, dar numai in zonele din sudul tarii. Coroana este foarte larga, atingand diametrul de 2,5-6 m.

Smochinul reprezinta, pentru cei din zona temperata, un fel de determinator al vremii sau un indicator meteo. Inflorirea si infrunzirea lui anunta venirea anotimpului calduros. Tot asa si semnele vremii arata clar apropierea revenirii lui Isus.

Marcu 13:28-29  „Luati invatatura de la smochin prin pilda lui. Cand mladita lui se face frageda si infrunzeste, stiti ca vara este aproape. Tot asa, cand veti vedea aceste lucruri implinindu-se, sa stiti ca Fiul omului este aproape, este chiar la usi.” 

Te mai inspaimanta sau te mai tulbura semnele sfarsitului? Ori te-ai obisnuit cu ceea ce se intampla in jurul tau? Fiecare eveniment, major dar anormal care se intampla in lumea aceasta, demonstreaza ca ne apropiem de finalul acestui Pamant. 

Tu esti gata? Mai ai o zi de pregatire: ASTAZI!

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.