Printre gheturi

Spread the love

Cred ca ai auzit deja de expeditia antarctica belgiana care a fost facuta in anul 1897 cu nava „Belgica”. Stiai insa ca la ea a participat si romanul Emil Racovita, alaturi de belgieni, norvegieni, americani si polonezi?

In perioada cand „Belgica” a fost prizoniera gheturilor (din martie 1898 pana in februarie 1899), naturalistul expeditiei, infruntand temperaturile extrem de scazute impreuna cu ceilalti oameni de stiinta, a facut numeroase observatii si cercetari stiintifice. Din materialul adunat au fost publicate 60 de volume, ceea ce a reprezentat o contributie stiintifica mai mare decat a tuturor expeditiilor antarctice anterioare luate la un loc.

Savantul roman a intreprins un studiu aprofundat asupra vietii balenelor, pinguinilor si altor pasari antarctice, care i-a adus o reputatie binemeritata. Cele 1.300 de exemplare din flora si fauna regiunii cercetate adunate de Racovita au fost studiate de numerosi cercetatori, care au descris sute de forme necunoscute pana atunci in lumea vegetala si animala. 

„Belgica” a purtat cea dintai expeditie antarctica facuta in scopuri exclusiv stiintifice si prima care a iernat intre gheturile din apropierea Antarcticii. In cartea intitulata „Spre Sud”, Emil Racovita povesteste intr-o maniera deosebit de captivanta peripetiile traite de membrii expeditiei de pe „Belgica” printre gheturile Antarcticii.

Intors in Franta (in 1900), este numit subdirector al Statiunii biologice marine de la Banylus-sur-Mer si al laboratorului de anatomie comparata de la Universitatea Sorbona. Cercetand peste 1.000 de pesteri din insula Majorca, Franta, Spania, Africa de Nord si Romania, pune bazele unei noi discipline stiintifice – biospeologia. La reintoarcerea in patrie, in 1920, infiinteaza la Cluj primul Institut de speologie din lume si publica mai multe lucrari stiintifice despre viata vegetala si animala din pesteri.          

Nimic nu se face fara sacrificiu. Progresul nu se realizeaza fara piedici majore. Oamenii credintei au trecut peste obstacole imense pentru a primi fagaduinta.

Evrei 11:33-34  Prin credinta au cucerit ei imparatii, au facut dreptate, au capatat fagaduinte, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scapat de ascutisul sabiei, s-au vindecat de boli, au fost viteji in razboaie, au pus pe fuga ostirile vrajmase.  

Cum intampini tu necazurile? Piedicile care apar in calea ta devin stimulenti? Necazurile te determina sa lupti in continuare sau sa abandonezi? 

Credinta te va impinge inainte printre toate obstacolele.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.