Una nouă; încă una!

Spread the love

Alta este stralucirea soarelui, alta stralucirea lunii, si alta este stralucirea stelelor; chiar o stea se deosebeste in stralucire de alta stea. (1 Corinteni 15:41)

Sunt stele reale, adica sori, dar sunt si alte corpuri ceresti numite pe nedrept „stele”. Ele sunt planete sau sateliti care reflecta lumina primita de la o stea. In sistemul nostru solar exista planete ce par a fi stele. La inceput, multi au crezut ca ele au lumina proprie.

Planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn sunt cunoscute inca din Antichitate. Unii antici au formulat diverse rationamente pentru a explica de ce nu exista decat aceste planete. Proprietatile numarului lor era unul dintre argumente. Mai tarziu, Johannes Kepler a pretins ca, exitand cinci corpuri solide regulate, numarul de planete trebuie sa fie de sase. Lumea a fost uluita cand, in anul 1781, William Herschel a descoperit cea de a saptea planeta.

De fapt, Uranus fusese observata de catre astronomi de multi ani. Putand fi vazuta fara ajutorul lunetelor, fusese inregistrata si pe hartile stelare. Dar, cum nimeni nu se asteptase sa mai existe o planeta, nu o identificasera ca atare. Herschel a fost primul observator al carui telescop era suficient de bun pentru a descoperi ca „steaua” are forma unui disc (cu exceptia Soarelui, toate stelele sunt atat de indepartate, incat par simple puncte chiar observate cu cele mai puternice telescoape).

Descoperirea lui Herschel a fost rezultatul unei cercetari sistematice a cerului cu un telescop bun si cu o perspicacitate deosebita. Existenta celorlalte doua planete, Neptun si Pluto, descoperite ulterior, a fost prezisa. Si totusi, gasirea fiecareia dintre ele a necesitat aceleasi calitati.

Dumnezeu a creat toate aceste corpuri ceresti si le cunoaste foarte bine.

El socoteste numarul stelelor, si le da nume la toate. (Psalmul 147:4)

Omul crede ca ar putea interveni si ar putea transforma planete nelocuite in planete locuibile. Mandria, ingamfarea, incapatanarea si nesabuinta omului sunt fara margini, de parca el ar fi pus coada la cireasa. Astfel, el incearca sa-L „corecteze” si pe Dumnezeu.

Consideri ca esti mai priceput decat Inteleptul? Crezi ca poti crea mai perfect decat Creatorul? Stii tu mai multe decat Atotstiutorul? Esti cumva mai puternic decat Atotputernicul?

Nu te amagi! Recunoaste-L pe El ca Dumnezeu si vei constata ca tu nu poti face nimic mai bine ca Dumnezeu.

© Viorel Dascalu 2011

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.