Ioan 13:15

Spread the love

Cu mai puţin de o zi înainte de ceasul răstignirii, Domnul Isus a oferit încă o lecţie practică. O găsim în Ioan capitolul 13:

„Pentru că Eu v-am dat o pildă, ca şi voi să faceţi cum am făcut Eu.” (Ioan 13:15) 

Cina cea de taină a fost un moment cheie al slujirii Mântuitorului. Lecţiile din acea ocazie străbat vremurile până la noi. Slujirea Domnului Hristos a căpătat un nou înţeles în camera de sus. Atunci când Isus s-a plecat să spele picioarele ucenicilor, gestul a uimit pe cei ce erau prezenţi. Isus nu era ca alţi învăţători. Isus era special.

„Ceea ce-i învăța pe alții, El trăia. “Pentru că Eu v-am dat o pildă”, a spus El ucenicilor, “ca și voi să faceți cum am făcut Eu”. “Eu am păzit poruncile Tatălui Meu.” Ioan 13, 15; 15, 10. Astfel, în viața lui Hristos, cuvintele Sale aveau un sprijin și o ilustrare perfectă. Și mai mult de-atât: ceea ce-i învăța pe alții, El era. Cuvintele Lui nu reprezentau doar expresia experienței vieții Sale, ci și a propriului Său caracter. Nu numai că propovăduia adevărul, dar El era adevărul. Acest lucru dădea putere învățăturii Sale.” (E. G. White – Educaţie, pag. 78)

„Acum, după ce spălase picioarele ucenicilor, El a zis: “V-am dat o pildă, ca și voi să faceți cum am făcut Eu”. În cuvintele acestea, Hristos nu recomanda doar simpla ospitalitate. Era de înțeles mai mult decât simpla spălare a picioarelor oaspeților de praful drumului. Hristos instituia acum o slujbă religioasă. Prin fapta Domnului, ceremonia aceasta a umilinței a devenit una din rânduielile consacrate. Trebuia să fie practicată de ucenici, ca să păstreze totdeauna în minte învățătura Lui despre umilință și slujire.” (E. G. White – Hristos Lumina Lumii, pag. 650)

„Rânduiala aceasta a fost dată pentru binele ucenicilor lui Hristos. Domnul Hristos a știut precis ce voia să spună, când a rostit cuvintele “Pentru că Eu v-am dat o pildă, ca și voi să faceți cum am făcut Eu…. Dacă știți aceste lucruri, ferice de voi dacă le faceți.” El a rânduit această lucrare pentru a verifica starea reală a inimii și minții acelora care au participat la ea.” (E. G. White – Evanghelizare, pag. 275)

Sunt convins că este foarte greu să trăim exact aşa cum a trăit Mântuitorul. Omeneşte este imposibil. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, fiecare dintre noi putem să urmăm exemplul divin. La El este puterea!

Să cerem lui Dumnezeu „voinţa şi înfăptuirea” în a ne asemăna cu modelul nostru desăvârşit, Domnul Isus Hristos!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.