Ziua 9 – Lucrez eu pentru Dumnezeu sau lucrează El prin mine?

Spread the love

”Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” (Galateni 2:20)

Creat pentru fapte bune

Zsolt, student la teologie în Austria, era descurajat. El fusese invitat să facă evanghelizare în Kenya, dar în prima săptămână au participat doar 30 de invitați în fiecare seară. Sperase la mult mai mult. Frustrat, s-a închis în camera sa și s-a rugat timp de patru ore. Punând toată disperarea în fața lui Dumnezeu, s-a predat cu întreaga sa ființă și a așteptat. Era sigur că Dumnezeu ascultase, deși temerile și îndoielile îl tulburau încă. Apoi a venit întâlnirea de seară: au sosit 600 de persoane! Mai târziu a avut 700, apoi 1.000. În cele din urmă, 39 au fost botezați prin harul lui Dumnezeu.

Ori de câte ori încercăm să facem lucruri mari pentru Dumnezeu, ne confruntăm cu o întrebare vitală: Lucrez pentru Dumnezeu cu abilitățile mele  omenești? Sau lucrează Dumnezeu prin mine cu abilitățile Sale divine?

Biblia abordează această taină a modului în care un Dumnezeu puternic acționează prin oameni slabi. „Căci noi suntem lucrarea Lui, creați în Cristos Isus pentru faptele bune  pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” (Efeseni 2:10 NTLR). Acest verset se referă la două „lucrări”. În primul rând, Dumnezeu ne-a „creat în Hristos Isus”. Aceasta este viața nouă pe care El ne-a dat-o în Hristos. Apoi Dumnezeu face o a doua lucrare în noi: „faptele bune” pe care El le-a pregătit deja pentru noi. Cum ar trebui să trăim pentru ca Dumnezeu să poată face aceste lucrări prin  noi?

  1. Trăiți în Duhul Sfânt: „Până ce nu primesc Duhul, nu își pot da seama ce poate face Dumnezeu prin ei.” (Ye Shall Receive Power, p. 286).
  2. Trăiți în predare deplină față de Hristos: „ Cel care se va preda cu totul lui Dumnezeu va fi călăuzit de mâna divină. divină…. Pe măsură ce prețuiește învățăturile înțelepciunii divine, el va primi o însărcinare sfântă” (Faptele Apostolilor, p. 283, 284).

Prin îndeplinirea sarcinilor pe care Dumnezeu ni le-a pregătit, creștem în credință, iar abilitățile noastre spirituale și mentale sunt dezvoltate. Chiar și eșecurile noastre dețin lecții valoroase, pentru că învățăm că niciun efort omenesc nu poate reuși fără ca Dumnezeu să fie în centru. „Predicarea Cuvântului nu va fi de nici un folos fără prezența continuă a Duhului Sfânt și fără ajutorul Său neîncetat.” (Hristos, Lumina lumii, p. 671).

Nici prin putere, nici prin tărie

Și, așa cum predicatorii trebuie să fie împuterniciți de Duhul lui Dumnezeu, la fel este și cu autorii materialelor spirituale: „Dacă mântuirea lui Dumnezeu este cu cel care scrie pentru ziar, același spirit va fi simțit de către cititor… Dar o piesă scrisă atunci când scriitorul nu trăiește întru totul pentru slava lui Dumnezeu, nu este dedicat în totalitate Lui, îngerii simt lipsa cu tristețe. Ei se întorc și nu îl impresionează pe cititor cu ceea ce citește, deoarece Dumnezeu și Duhul Său nu sunt în el. Cuvintele sunt bune, dar îi lipsește influența caldă a Duhului lui Dumnezeu” (EGW Letters and Manuscripts, vol. 1, p. 532).

Acest principiu este valabil pentru toate sarcinile, indiferent dacă este slujire, predare, conducerea unui proiect de misiune, instruirea unui copil sau orice altceva. „Nu puterea care vine de la oameni conferă succes lucrării, ci puterea lui Dumnezeu, care lucrează cu slujitorii omenești este cea care duce lucrarea la desăvârșire.” (Sfaturi pentru o slujire creștină eficientă, p. 260).

Chiar și omul Isus din Nazaret depindea zilnic de legătura Sa cu cerul. El i-a întrebat pe ucenici: „Nu credeți că Eu sunt în Tatăl şi Tatăl este în Mine? Cuvintele pe care vi le spun Eu, nule spun de la Mine, ci Tatăl, care locuieşte în Mine, El face aceste lucrări ale Lui.” (Ioan 14:10). Sau să aruncăm o privire la apostolul Pavel. Cum a reușit un singur om să îndeplinească o lucrare de misiune incredibil de mare? El spunea: Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” (Galateni 2:20). Pavel a renunțat la autonomie și i-a permis lui Hristos să-i conducă viața. El a explicat: „pentru că n-aş avea îndrăzneala de a mă lăuda]cu vreun alt lucru, decât cu ceea ce a făcut Cristos prin mine,]pentru ca neamurile să asculte prin ceea ce am spus şi am făcut, prin puterea semnelor şi minunilor, prin puterea Duhului lui Dumnezeu.” (Romani 15:18,19). Cheia este să fii în Hristos.

Dumnezeu vrea să facă lucruri incredibile și astăzi. Planurile sale depășesc cu mult capacitățile noastre. Doar cu o legătură constantă în rugăciune cu El putem îndeplini sarcina pe care El a pregătit-o. El ne invită: „Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoşti.” (Ieremia 33:3).

Rugăciuni folosind Cuvântul lui Dumnezeu

Abilitățile omenești obțin doar rezultate omenești.

Moise a învăţat toată înţelepciunea egiptenilor şi era puternic în cuvinte şi în fapte…. Credea că fraţii lui vor pricepe că Dumnezeu, prin mâna lui, le va da izbăvirea, dar n-au priceput…. [Dumnezeu] i-a scos din Egipt şi a făcut minuni şi semne.” (Fapte 7:22,25,36).

Tată iubit, condu-ne să ne predăm așa cum a făcut Moise după anii de păstor. Știm că Tu poți să faci semne și minuni și prin noi când trăim prin puterea Duhului Sfânt. Fă-ne dispuși să mergem unde conduci Tu. Mulțumim pentru puterea Ta divină.

Suntem creați în Hristos pentru fapte bune.

„Căci noi suntem lucrarea Lui, creaţi în Cristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” (Efeseni 2:10 NTLR).

Doamne, fă-ne instrumente în mâna Ta pentru mântuirea și binecuvântarea aproapelui nostru. Știm că împlinirea Evangheliei depinde de această întrebare: Lucrez pentru Dumnezeu cu abilitățile mele omenești, sau Dumnezeu lucrează prin mine cu abilitățile Sale divine? Învață-ne că nu-Ți putem sluji pe cont propriu. Îți mulțumim că ai promis că vei lucra prin noi. Te rugăm să binecuvântezi  lucrarea mâinilor noastre.

Alte sugestii pentru rugăciune

Mulțumiri și laudă: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați-L pentru bunătatea Sa.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți-I pentru iertarea Sa.

Călăuzire: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Cereți lui Dumnezeu să binecuvânteze eforturile bisericii  locale, regionale și mondiale.

Cereri locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultă și răspunde: Luați-vă  timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și să răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Doamne, ia Tu viața mea (#360); Pretutindeni cu Isus (#253); Eu vin zi de zi (#231); Voia Ta, Doamne (#361); Mâna Ta, Isus (#643)

Traducere: Adina Păltineanu

Sursa: https://www.zecezilederugaciune.ro/anul2021/

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.