Maslini buni si rai

Spread the love

Maslinul este un arbore fructifer de talie mica, raspandit in Orientul Apropiat, nordul Africii, nordul Italiei, in Balcani si in sudul Frantei. Se cultiva in zonele temperate-calde. Poate trai intre 1000-2500 ani. Coroana, rara, este formata din frunze mici, de culoare cenusie.

Maslinul este unul dintre pomii care se fac „responsabili” de beneficii majore in tarile care-l cultiva, dar si in Israelul antic el oferea recolte importante.

Fructele erau culese cam prin luna noiembrie, prin scuturarea sau lovirea ramurilor cu prajini. Unele masline erau mancate proaspete (dar nu-s prea gustoase), altele erau murate sau conservate in saramura, dar cele mai multe erau aduse in cosuri la presa, pentru obtinerea uleiului atat de cautat si in ziua de astazi. Uleiul de masline era folosit la gatit sau constituia combustibil pentru lampi. Femeile isi ungeau pielea cu el, pentru a o face mai catifelata.

In vechiul Israel, uleiul de masline sau untdelemnul era folosit si pentru ungerea preotilor sau a imparatilor. Acesta era modul in care un om era ales, pus deoparte si consacrat pentru o lucrare speciala.

Lemnul de maslin putea fi sculptat si lustruit, obtinandu-se un mobilier de calitate si alte lucruri rafinate, cum erau de exemplu cele din Templul lui Solomon.

Exista o ruda apropiata a maslinului, cu frunze si fructe asemanatoare (doar putin mai pufoase) dar care nu face roade comestibile. Acesti maslini salbatici sunt mai mici, mai decolorati si se spune ca sunt otravitori. Ei cresc pe marginea drumurilor, in zonele de deal, chiar si la noi, in Romania.

Apostolul Pavel a aratat ca noi, crestinii, suntem sau vom fi niste mladite altoite pe „maslinul cel bun”, care este Hristos. Viata noastra ar trebui sa demonstreze ca traim dupa cum vrea Domnul Hristos.

Romani 11:24  Fiindca, daca tu, care ai fost taiat dintr-un maslin, care din fire era salbatic, ai fost altoit, impotriva firii tale, intr-un maslin bun, cu cat mai mult vor fi altoiti ei, care sunt ramuri firesti, in maslinul lor?

Ce fel de maslin te consideri? Ce fel de maslin esti in realitate? Esti salbatic sau altoit? Esti folositor sau faci umbra degeaba? Mai este timp de har. Acum mai poti fi nascut din nou. Acum poti deveni roditor prin puterea lui Dumnezeu.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.