Minunea unei vieti

Spread the love

Ieremia 1:5   „Mai inainte sa te fi intocmit in pantecele mamei tale, te cunosteam, si mai inainte ca sa fi iesit tu din pantecele ei, Eu te pusesem deoparte si te facusem proroc al neamurilor.”

Dupa aproximativ opt saptamani de la fertilizare, embrionul uman are o lungime de numai 3 cm. Cu toate acestea, el are aproape toate organele si tesuturile si are infatisarea umana. Toate organele interne si sistemele principale, inclusiv muschii, sistemul nervos, inima si sistemul sanguin, plamanii, ficatul, rinichii, stomacul si intestinele s-au format deja, desi mai trebuie sa se dezvolte inca pentru a ajunge la forma finala. De asemenea, scheletul compus din cartilaj incepe acum sa se transforme in os.

La varsta de opt saptamani minuscula fiinta are deja un sistem ce transporta sangele in jurul corpului, la organele in curs de dezvoltare. Pe durata vietii in-trauterine plamanii nu indeplinesc nici o functie. Oxigenul este asigurat de mama, prin placenta. 

Imediat dupa nastere, cordonul ombilical este sectionat. In momentul in care se face acest lucru, o actiune reflexa declanseaza functionarea mecanismului de respiratie, iar noul nascut respira pentru prima data.

Micul omulet este inconjurat de lichidul amniotic, care are rolul de a-l sustine si de a-i apara tesuturile delicate de zdruncinaturi si modificari ale temperaturilor exterioare. In viata intrauterina el incepe deja sa „exerseze” multe feluri de comportament – respiratia si suptul. Mai mult, cercetatorii au ajuns la concluzia ca organele de simt, in special cel al pipaitului si auzului, joaca un rol in viata fatului in curs de dezvoltare. Acesta poate auzi bataile inimii mamei sale, sunetul vocii ei, chiar si sunete externe, cum ar fi muzica sau diferite zgomote.

Placenta, camaruta noii fiinte, este un organ care transfera substante intre mama si fat. Hormonii produsi de placenta provoaca de asemenea, o accelerare a batailor inimii mamei si o crestere a vitezei de functionare a rinichilor.

Este minunat sa vezi cum a gandit Dumnezeul nostru fiecare amanunt, cum a facut ca totul sa functioneze atat de minunat. Fiecare dintre voi, care cititi aceste randuri, ati trecut pe aici. Si eu la fel. Cu totii ne-am nascut si am fost cunoscuti de Dumnezeu inainte ca fata sa ne fie vazuta.

Sa-L laudam pe Tatal nostru pentru toate minunile cu care ne inconjoara.

Sa pretuim viata pe care ne-a daruit-o si sa alegem sa traim cu El vesnic!

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.