Plante „judecator”

Spread the love

Medicina traditionala a popoarelor, mai ales a celor africane, este plina de surprize. Dintre aceste surprize face parte si folosirea unor plante medicinale in scopuri judiciare. Aceste plante se mai numesc „ordalii” sau „judecati divine”.

Astfel, in tarile situate pe coasta Calabarului (de-a lungul Golfului Guineei, intre Nigeria si Gabon), se foloseste in acest scop Physostigma venenosum, de la care, chiar si o singura samanta este suficienta pentru a provoca moartea unui adult..

Presupusului vinovat i se administra, nu cu multi ani in urma, un macerat sau o coca din semintele plantei amintite mai sus, dupa care sfatul tribului astepta efectul. Oricat de irationala ar parea o astfel de judecata, ea se bazeaza pe o apreciere sigura a posibilitatilor drogului si pe o cunoastere fina a psihologiei vinovatului.

In tegumentul semintelor de Physostigma se gaseste o substanta cu proprietati vomitive, iar in cotiledoane alcaloizi foarte toxici. Bastinasii cunosc puterea acestor seminte si cred orbeste in faptul ca ele il ucid doar pe cel vinovat. In consecinta, vinovatul inghite cu retinere preparatul, iar acesta, ajungand la intervale mari in stomac, elibereaza alcaloizii care se absorb in timp, ducand la moartea individului.

Nevinovatul, insa, cu constiinta impacata, va inghiti fara nici o retinere toata cantitatea de preparat ce i-a fost rezervata, astfel incat se ajunge in scurt timp la o concentratie ridicata a principiului vomitiv in continutul stomacal, ceea ce provoaca evacuarea prin voma a acestuia, eliminand totodata si toxicul. In acest fel, nevinovatul scapa cu viata.

Se spune ca, in satele africane din acea zona, se mai apeleaza si astazi la astfel de judecati.

Multi dintre cei care umbla pe la procese sunt ispititi sa afirme altceva decat adevarul. Ei cred ca nimeni, niciodata nu va reusi sa scoata la iveala realitatea. Oare asa stau lucrurile si in fata lui Dumnezeu? Sigur ca nu. El ne cunoaste si ne vede foarte bine. Stie ce facem atat ziua, cat si noaptea. Stie ce gandim, ce vorbim si ce intentionam. Nimic nu poate sa ramana ascuns de El.

Eclesiastul 12:14  „Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata, si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau.”

Va veni o zi cand tot ceea ce omul a facut in „ascuns” va fi dat in vileag. Esti pregatit pentru clipa aceea? Ti-e teama sau esti linistit?

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.