Hartie reciclata

Spread the love

De cand a descoperit Caj Lun producerea hartiei a trecut mult timp si problemele s-au schimbat. Acum nu este o problema sa obtii o coala alba de hartie, ci sa scapi de tone intregi de hartii, cartoane, sau, si mai bine, sa le refolosesti.

De la inceputul anului 1994 au avut loc mari transformari in procesele de reciclare, dar in special in reciclarea hartiei. Intre ianuarie 1994 si martie 1995 pretul mediu american al maculaturii – care s-a situat aproape de sau sub 0, in anul 1991 – a crescut de 22 de ori, in ciuda inmultirii centrelor de colectare. Brusc, maculatura care odata era o povara, a devenit o valoare majora. Municipalitatea orasului New York, care in 1994 platea 6 milioane de dolari pentru a evacua maculatura, se asteapta sa castige acum zeci de milioane de dolari din vanzarea acelorasi materiale.

Dezvoltarea puternica a reciclarii hartiei este vitala pentru padurile planetei. Aceasta industrie consuma anual 4 miliarde de arbori, dintre care o parte recoltati din padurile batrane, care nu pot fi reinlocuite si deverseaza in rauri 950.000 de tone de compusi organoclorurati. Acesti compusi emit in atmosfera circa 100.000 de tone SO2, fiind raspunzatori pentru ploile acide.

Exista multe tari care importa aceste deseuri. In 1992, Taiwanul folosea in industria hartiei materie prima constituita in proportie de 98% din deseuri, Danemarca -97%, Mexic – 80%, iar Thailanda – 80%.

In nenumaratele sale seminarii si prezentari, Hal Kane, cercetator in domeniul ecologie, a atras atentia oamenilor asupra dezastrului care se petrece in natura din cauza factorilor toxici.

Astfel, reciclarea hartiei a devenit un instrument vital al restaurarii echilibrelor naturale ale padurilor lumii. Nu sunt protejati numai arborii, ci si miliardele de specii care traiesc in paduri. Capacitatea padurilor de a modera climatele locale absorbind si emanand apa va fi mentinuta, iar valoarea estetica a acestora va fi pastrata.

Da, veti iesi cu bucurie, si veti fi calauziti in pace. Muntii si dealurile vor rasuna de veselie inaintea voastra, si toti copacii din campie vor bate din palme. (Isaia 55:12)

Nu ai dori si tu sa salvezi viata unor copaci? Nu trebuie sa faci mare lucru. E de ajuns sa aduni hartiile care nu iti mai trebuie sau ambalajele si sa le duci la Centrul de Colectare. Nu conteaza cati bani primesti, ci conteaza ca prin aceasta vei salva viata a 2, 3, 4… copaci.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.