Atras, sedus, ucis

Spread the love

Am fost intotdeauna curios cum prinde o planta carnivora insectele, dar nu am avut niciodata ocazia sa vad. Am vazut asemenea plante la Gradina Botanica din Cluj-Napoca, dar din pacate nu aveau si muste in apropiere, asa ca nu am vazut aceste plante feroce in actiune.

Plantele carnivore sunt o grupa ciudata de plante si se intalneau destul de frecvent. Sunt grupate in 6 familii, care cuprind 450 de specii. Mecanismele de capturare a hranei sunt diferite, deosebindu-se 5 tipuri: capcana-ulcior, capcana plesnitoare, capcana adeziva, capcana veziculara, capcana-varsa; dar nu aceste caracteristici le impart in familii.

Cele cu ulcioare atrag prada cu tot felul de siretlicuri. Unele atrag prin coloratia marginilor si a peretilor interni, altele prin seva dulce. Perii orientati in jos, care permit intrarea, dar nu si iesirea, sunt caracteristici aproape fiecarei plante carnivore, cu diferenta ca ei apar in locuri diferite si contin substante diferite.
Un alt motiv pentru care victima plantei nu evadeaza este faptul ca seva dulce contine substante narcotice, care ametesc insecta. In cazul celor cu capcane adezive, insectele se lipesc de niste tentacule specializate, situate pe frunze. Miscarile de evadare vor determina tentaculele sa se aplece in directia insectei, pe care o vor imobiliza si mai strans.

Desi contribuie la reducerea numarului de insecte, fiind folositoare, aceste plante ne invata o lectie importanta. Atractia pacatului este mortala. Fie ea de orice fel, culorile vii in care este colorata ascunde capcane in care este doar drum cu o singura directie, fara cale de intoarcere. Insectele se lasa conduse de instincte. Ei nu judeca posibilitatea existentei unei capcane.

De multe ori si noi ne avantam ca niste animale conduse de instincte in capcanele pregatite ale Satanei, care par atractive, dar contin substanta narcotica a pacatului.

Multe cai i se par bune omului, dar la urma duc la moarte (Proverbe 16:25)

Daca simti ca esti prins in capcana pacatului, nu incerca sa iesi cu propriile tale puteri; nu vei face decat sa fii prinsi mai tare in ghearele mortii. Ai o singura sansa, in care poti sa-ti pui increderea: Dumnezeu. El asteapta sa te scape. Cheama-L azi in viata ta si spune-i despre situatia ta disperata. El are toata puterea sa te scape, indiferent cat de mult te-ai fi adancit in pacat.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.