Doar trei milimetri!?

Spread the love

Mancarile sunt pentru pantece si pantecele este pentru mancari. (1 Corinteni 6:13)

   Imagineaza-ti ca ai o punga cu o lungime de 25-30 cm, o largime de vreo 10 cm si o grosime de 3 mm. In acesti 3 mm, trebuie sa asezi din interior spre exterior:

– un rand de celule inalte, cubice si celule endocrine asezate pe o
– membrana bazala formata din trei straturi suprapuse,
– un strat de fibre colagene, celule conjunctive, vase de sange si glande, toate amestecate intr-un talmes balmes interesant,
– doua straturi de muschi,
– un nou strat cu fibre colagene, celule conjunctive, vase de sange, plexuri nervoase si celule de aparare: limfocite, eozinofile mastocite etc.,
– inca trei straturi de muschi asezati in diferite orientari,
– un nou strat conjunctiv cu fibre celule, vase etc.,
– foita peritoneala formata si ea din cateva straturi.

Ce zici, incap toate aceste lucruri in 3 mm? Daca nu ti-ai dat seama, iti spun eu: e vorba de stomac, un organ la care ne gandim mereu, deoarece ne da zilnic semnale ca exista si ca trebuie “alimentat”. Desi e un subiect cotidian, stim putine lucruri despre el. Ce culoare crezi ca are stomacul pe dinauntru? M-am mirat mult afland ca daca-i gol, stomacul e alb. Doar dupa ce mancam se inroseste.

Digestia propriu-zisa nu se desfasoara in stomac, asa cum cred unii. Principalul rol al stomacului e de a pastra alimentele si a le pregati pentru digestia adevarata ce se desfasoara in intestin. Doar pentru a pregati alimentele, stomacul are nevoie de o suita buna de enzime, plus un acid clorhidric cu ph de 1, adica cea mai mare aciditate. Pentru a se proteja de aciditate, primele celule sunt acoperite cu un strat de mucus. 

Stiati, inainte de a citi aici, ca peretele stomacului e gros doar de 3 mm? Ca sa desenez acesti 3 mm asa cum i-am descris, eu am avut nevoie de o coala A4 pe care am umplut-o de sus pana jos. Va imaginati ce foaie mi-ar trebui ca sa desenez un om intreg? 

Pana sa citesc mai multe lucruri despre stomac, eu credeam ca stomacul e gros de cel putin un centimetru jumatate. Dupa ce am aflat adevarul mananc mai cu grija.

Data viitoare cand savurezi o mancare, gandeste-te la stomac, dar mai ales la Cel ce a fost in stare sa puna o asa complexitate in doar 3 mm.!

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.