Ochi – ce văd bine

Spread the love

Cati copii de pe lumea aceasta nu s-au apropiat oare de motanul lor, privind in ochii lui cum se dilata diafragma atunci cand lumina incepe sa scada? Cine nu s-a speriat macar o data cand era mic de cele doua „luminite care mergeau” in noaptea intunecata? 

Trebuie sa recunoastem ca ochii pisicii au in ei ceva tulburator si fascinant. Tocmai aceasta stralucire fosforescenta a lor este cea care nu numai ca a dat nastere diferitelor povestiri si legende, dar a si facut ca pisica sa fie considerata in trecut prietena a vrajitoarelor si fugarita pentru a fi omorata, de parca ea, saraca, era vinovata cu ceva…

Vederea este un lucru foarte important pentru pisica, ea fiind unul dintre simturile care o ajuta in gasirea hranei. Desi pisicile au o capacitate redusa de a percepe detaliile si a deosebi culorile (se spune ca nu percep culoarea rosie), ele sunt foarte sensibile la miscarile rapide si, in comparatie cu omul, au o capacitate vizuala mai eficienta in momentele de asfintit si noaptea. 

Eficienta vederii in aceste perioade ale zilei creste si datorita asa-numitului „tapetum lucidum”, un strat de celule situate imediat in spatele retinei, care reflecta lumina neabsorbita de pigmentii vizuali de pe celulele bastonase si conuri. Acest efect este cel mai usor de observat noaptea, cand pisica este luminata de farurile unui automobil si ochii ei stralucesc, reflectand lumina.

Ziua, cand lumina este puternica, pupila devine doar o crapatura, care se poate insa largi de frica sau in situatii de stres si se restrange in semn de amenintare inainte ca animalul sa atace.

Sunt oameni care ar dori sa vada in intuneric asa cum vede pisica. Eminescu spunea despre aceasta categorie de oameni cam asa: „ei fac din noapte ziua, si-a zilei ochi inchid”. Ei actioneaza noaptea pentru ca le este „frica” de lumina sau pentru ca fac ceva de care ar trebui sa le fie rusine.

Biblia spune ca ei fac faptele intunericului. O categorie aparte o reprezinta cei care, in semiobscuritatea noptii, vad ceea ce nu trebuie sa vada.

 Si daca ochiul tau te face sa cazi in pacat, scoate-l si leapada-l de la tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata numai cu un ochi, decat sa ai amandoi ochii, si sa fii aruncat in focul gheenei. (Matei 18:9) 

Ce fac ochii tai noaptea? Sunt inchisi pentru ca dormi? Ce bine! Tine-o tot asa!

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.