O lume nouă

Spread the love

Cel care si-a inscris numele in istoria descoperirilor geografice ca fiind primul european care a strabatut Oceanul Atlantic prin partea sa centrala, in cautarea drumului spre “Indii”, a fost genovezul Cristofor Columb (1451-1506).

    Acest om, plin de curaj a devenit autorul unui indraznet proiect respins de regele Portugaliei, dar acceptat de coroana spaniola. El a intreprins patru expeditii transatlantice, intre anii 1492-1504, in cursul carora a descoperit insulele Antilelor Mici si a inceput explorarea Americii Centrale si a continentului sud-american.

     Desi nu si-a dat seama ca descoperise o “Lume Noua”, convins fiind chiar ca ajunsese in extremul Orient asiatic, de unde si numele de indieni dat localnicilor, Cristofor Columb este pe drept descoperitorul Americii.

    In timpul ultimelor calatorii intreprinse de Columb si in deceniile urmatoare, spaniolii initiaza tot mai multe expeditii pentru cucerirea de noi pamanturi, generate indeosebi de “goana dupa aur”. Fara a consemna prea multe date geografice, ele incep sa contureze treptat pe hartile vremii tarmurile atlantice ale continentului aflat intre Europa si Asia.

    Cum a reusit Columb sa inainteze in necunoscut? Unii presupun ca ar fi avut o harta a Antilelor inainte de a intreprinde prima dintre temerarele sale expeditii. Ce crezi ca este mai greu: sa strabati oceanele cu vaporul, pe orice vreme, sau sa-ti traiesti viata pe acest pamant, cu prapastiile si piscurile lui? Ambele lucruri sunt usoare daca mergi cu Dumnezeu. 

    Isus este prietenul nostru, si tot cerul este preocupat de viata noastra, iar ingrijorarea si teama noastra Il intristeaza pe Duhul Sfant.

    Implinirea cu credinciosie a datoriilor zilei de azi reprezinta cea mai buna pregatire pentru provocarile zilei de maine. Doar ziua de azi ne apartine, si in aceasta zi trebuie sa traim pentru Dumnezeu. Noi trebuie sa incredintam in mana lui Hristos, prin consacrare solemna, toate planurile zilei respective, ca Domnul sa le implineasca in favoarea noastra, daca sunt conforme cu planul Sau. 
  
    “Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde.” (Ieremia 29:11)

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.