Vânător de microbi

Spread the love

Paul de Kruif scrie in cartea sa despre Koch ca: “a transformat vanatoarea de microbi in stiinta.”

In anul 1871, de ziua lui, Koch a primit in dar de la sotia lui un microscop. Astfel, in timpul sau liber a inceput sa studieze microorganismele. Intr-un timp destul de scurt, mai exact in 1876, a dovedit ca prezenta unui microorganism in corpul uman este cauza unei boli. Acest lucru l-a ajutat si pe Pasteur in cercetarile lui.

In 1880, cand Koch a fost numit Consilier in Sanatate al Curtii Imperiale din Berlin, a incercat sa caute microbii raspunzatori pentru TBC. Acest domeniu a fost cercetat pe o arie foarte raspandita, dar fara nici un rezultat concret. Multi cercetatori au murit din aceasta cauza. Boala nu avea nici un remediu in afara de tratamentele pe care le ofereau sanatoriile pentru cazurile mai usoare.

In aceasta lupta impotriva mortii, in 1882, Koch a anuntat ca a reusit sa izoleze bacteria care cauzeaza tuberculoza. Insemnatatea acesteia a devenit dintr-o data tot mai mare in privinta elaborarii unui vaccin. Koch, care avea deja o idee fixa ca trebuie neaparat sa invinga aceasta boala, a crezut ca va reusi sa pregateasca un vaccin din bacterii de TBC distruse. In entuziasmul lui, el a facut acest anunt inainte sa fi avut dovezile necesare. Ca urmare, mii de bolnavi de TBC au inundat strazile orasului Berlin pentru a cumpara injectiile de tuberculin, iar mai multi au murit.
Recunoastrerea esecului a fost pentru Koch dezastruos. Nu dupa mult timp s-a mutat din acel oras.

Chiar daca aceasta incercare s-a sfarsit cu un esec, el a dat un impuls pentru multe alte cercetari in domeniu.

In viata de fiecare zi, ne intalnim cu lupta pentru succes si cu lupta impotriva greselilor noastre si ale altora. Foarte multi se autodeclara oameni de succes, iar “poporul” doritor de succes se inghesuie in jurul lor pentru a afla elixirul. Insa elixirul succesului nu consta dintr-un vaccin sau in cateva seminarii prezentate de cineva, ci dintr-o analiza a lumii noastre interioare.

Unii oameni nu pot schimba nimic din greselile lor pentru ca se prind de un succes iluzoriu cu zece degete si vor ca lumea din jur sa se schimbe dupa ei. Astfel, atrag in prapastie pe multi alti.

Insa succesul este langa noi; trebuie doar sa ne recunoastem vina si sa lasam la o parte obiceiurile noastre gresite:

“Atunci ti-am marturisit pacatul meu si nu mi-am ascuns faradelegea. Am zis: Imi voi marturisi Domnului faradelegile. Si tu ai iertat vina pacatului meu.” (Psalmul 32:5)

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.