Vulpea speologilor

Spread the love

Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri. (Matei 5:16)

Asa cum se mai intampla in cercetarile speologice, de foarte multe ori animalele sunt cele care atrag atentia oamenilor asupra existentei unor locuri subterane.

In partea sudica a podisului Podolia, cam la vreo 150 de km de orasul ucrainean Tyernopol, un vanator a gasit o vizuina de vulpe. Pentru ca a vazut clar cand vulpea a intrat in vizuina, si-a trimis cainele inauntru. Cainele insa nu s-a mai intors. De suparare, vanatorul s-a dus si i-a chemat pe mai multi colegi de-ai lui, pentru a vedea ce s-a intamplat. In ziua urmatoare au trimis inauntru inca un caine, dar si acesta a patit la fel. Pana la urma, vanatorii au hotarat sa intre in vizuina. Inarmati cu lanterne si arme mici, au descoperit o pestera uriasa (Pestera Cristal si lacurile care avea sa fie cartografiate in 1965, 130 km.).

In 1974, Savcin Miron a organizat o expeditie cu un grup de 8 speologi si un alt grup care numara mai mult de 80 de persoane (acestia erau oamenii de legatura si prelucrau datele aduse la suprafata) pentru a cartografia pestera ce a primit numele de Pestera Optimista.

Intrarea era un canal de gips stramt care s-a largit transformandu-se intr-un coridor de sifon plin cu noroi pana la tavan, lung de 120 m. Dupa luni de munca grea, au cartografiat 109 km de coridoare si au pus 17.000 tablite la intersectiile sau la portiunile mai periculoase (in 1993, aveau deja 178 km.) Apropiindu-se lunile friguroase, coridorul de sifon cu noroi a inceput sa inghete, insa in adancime era tot mai mult si mai mult de descoperit.

Ca sa opreasca inghetarea noroiului, grupuri de fete si baieti strabateau de patru ori pe zi cei 120 m, spargand gheata, pentru ca cei de jos sa poata iesi in viata. Cel care a intrat, avea o cordelina legata de un picior prin care tragea un sac de 30 de kg – ”remorca”. Atunci cand a fost intrebat cum a reusit, a raspuns: “Si eu sunt speolog. Nu puteam sa las gheata sa se ingroase, pentru ca altfel cei de jos n-ar fi avut posibilitatea sa se intoarca in viata.”

Cum ii ajuti tu pe cei din jurul tau sa se intoarca din adancul pacatului si sa vina la Lumina?

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.