Ambarcaţiuni „regeşti”

Spread the love

Dar cararea celor neprihaniti este ca lumina stralucitoare, a carei stralucire merge mereu crescand pana la miezul zilei. (Proverbe 4:18)
In toate domeniile, dezvoltarea din ultimii zeci de ani a transformat vietile oamenilor. De exemplu, au aparut automobilul, avionul, telefonul, televizorul, computerul si altele.
Dar, dezvoltarea vaselor si imbunatatirea conditiilor de viata ale marinarilor, intr-un timp destul de scurt, a avut urmari inimaginabile. Vechile corabii erau frumoase, iar viata capitanilor si a marinarilor era plina de atatea intamplari fantastice si de primejdii inlaturate ca prin farmec, incat acestia erau transformati pur si simplu in eroi ai unor ispravi extraordinare.
Dar, aceasta era situatia la prima vedere, deoarece conditiile in care trebuiau ei sa navigheze pe marile si oceanele lumii nu erau tocmai roz. Mizeria, sobolanii, bolile pe care le purtau acestia si chiar lipsa hranei sau a apei, daca vantul nu era prielnic si nu puteau ajunge la timp la destinatie, erau prezente pe toate vasele. Nimeni nu se putea mandri cu faptul ca a mers cu corabia, nici macar regele.
Aparitia vaselor cu aburi a adus cu sine un oarecare grad de confort. Nu mai era nevoie de oameni care sa manuiasca velele, sa le repare. Un fochist sau ungator de pe vasele acestea mai moderne ducea o existenta princiara in comparatie cu aceea pe care o duceau imparatii si regii care se imbarcau la Genova sau la Venetia pentru Pamantul Sfant, in timpul cruciadelor. Fochistul se putea bucura cel putin de oarecare confort. Majestatile lor, impreuna cu suitele care le insoteau, nu aveau nici unul.
Vapoarele ultramoderne au cel mai ridicat nivel de confort. Nici macar mecanicii nu mai au de ce sa se planga. Fiecare calator, dar si echipajul, are ceea ce-i trebuie in cabina sa. Nici nu au visat regii din trecut ca va exista un asemenea confort pe o „corabie fara panze” care merge singura si foarte repede. Cel mai calic turist si cel mai de jos salahor de pe un vapor modern o duc infinit mai bine decat regii din vechime.
Confortul a crescut odata cu trecerea timpului. Acelasi lucru este valabil si in plan spiritual. Nu esti persecutat, nu te-a dus nimeni la rug…
Poti sa ai Biblia ta, sa ai cartile tale de studiu, sa mergi la o biserica in localitatea ta si sa-ti alegi acolo un loc confortabil. Insa, in viata ta de credinta se manifesta o crestere?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.