Lumină… din lumină

Spread the love

Astazi, nimanui nu i se mai pare o minune faptul ca se poate „prelungi” ziua cu ajutorul luminii artificiale. O simpla apasare a intrerupatorului si lumina alunga intunericul. Insa, pana sa se ajunga la utilizarea becurilor, oamenii s-au folosit alte mijloace pentru a face lumina.

La inceput a fost focul. El era folosit atat pentru gatit, cat si pentru iluminare.

Apoi, un alt dispozitiv de iluminat a fost torta. Sistemele de iluminat au devenit mai practice odata cu introducerea lampilor cu ulei (candelelor). In cea mai simpla forma, lampa cu ulei se compune dintr-un mic recipient cu un orificiu in care arde un fitil.

Romanii au introdus o forma de lampa fara rezervor: lumanarea. Lumanarile, facute din seu, ceara de albine sau ceara obtinuta din boabe de dafin, au fost principala sursa de iluminare pana in secolul XVIII. Lampile cu ulei au devenit tot mai sofisticate, uleiul fiind si el inlocuit cu petrol lampant. Cele mai bune lampi de acest tip aveau in loc de fitil un fel de mot alcatuit dintr-o retea de fire ce absorbeau petrolul si, cand era aprins, raspandea o lumina alba, stralucitoare. Si astazi se mai folosesc asemenea lampi.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost introdusa in orase iluminarea cu gaz. Acesta era trimis prin tevi pana la lampadarele de pe strazi sau pana la lampile din case. Dar, perioada iluminarii cu gaz nu a fost lunga, fiind inlocuita de electricitate.

Cea mai importanta realizare in domeniu a fost inventarea de catre Thomas Edison si Joseph Swan, in 1879, a lampii cu filament, care a inlocuit-o pe cea cu arc electric. Lampa fluorescenta a fost inventata in 1930. Ea poate furniza o lumina foarte asemanatoare celei naturale. Consumul redus de curent electric este un alt avantaj al acestor lampi.

Fiecare dintre noi am putea sa fim reflectoare ale luminii.

Dumnezeu ne-a asezat sa luminam intre oamenii ce traiesc in intuneric. Viata noastra trebuie sa reflecte caracterul lui Isus.

„Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri.” (Matei 5:16)

Vad cei din jurul tau ca traiesti cu Isus? Comportamentul si vorbirea ta sunt cele ale unui crestin? Prietenii, vecinii si altii de langa tine pot sa fie castigati sau pierduti pentru vesnicie datorita vietii tale.

© Viorel Dascalu 2012

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.