Cât poţi strica?

Spread the love

În unele ţări din apusul Europei, cerbii se înmulţesc peste capacitatea de hrană pe care o oferă pădurile. Aceste animale, pe alocuri, aduc daune mari silviculturii, deoarece cojesc copacii, în mod special coniferele. Ei sfâșie coaja cu dinţii și o mănâncă, iar copacul se usucă sau se degradează.

Știind toate acestea, un pădurar s-a mirat foarte tare când a găsit un molid cu coaja sfâșiată. Oare cerbii au început și pe la noi să cojească copacii?

Era primăvară, când se mai găsesc copăcei și tufe cojite de cerbii și căpriorii care își curăţă coarnele. În cazul de faţă era evident că nu aceasta era pricina cojirii. Copacul era prea gros pentru așa ceva, apoi lipseau fâșii lungi de coajă, sfâșiate de sus și până jos. Ca să nu se pripească cu concluzia, pădurarul a cercetat mai bine molidul rănit și descoperi urme de gheare. Fără îndoială că era opera unui urs.

Primăvara, când seva începe să curgă pe sub scoarţă, urșii cojesc brazii și molizii tineri. Ei prind cu ghearele de sus și sfâșie până aproape de rădăcină. În locul cojit începe să curgă sucul, care este lins apoi cu multă plăcere de către urși. Acesta este un obicei întâlnit în special la urșii tineri. În lemnul cojit își fac cuib insecte dăunătoare. Copacul încercă să-și vindece rana. Uneori reușește, dar de cele mai multe ori se usucă. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care urșii cojesc copacii. De multe ori, ursul de ridică în două picioare și face zgârieturi adânci în coaja copacului, cât poate el mai sus. Este un fel de joc. Cine nu poate să se ridice cât el de sus, să-și vadă de treabă, pentru că nu merită băgat în seamă.

Competiţiile au dus, de multe ori, la denaturări grave. Unii se întrec în ale vânatului, alţii în ale pescuitului, alţii în ale… stricatului: cine distruge mai mult.

Diavolul face „campionate” ispitind din ce în ce mai mulţi oameni, care se întrec în a distruge Cuvântul lui Dumnezeu.

Căci noi nu stricăm Cuvântul lui Dumnezeu, cum fac cei mai mulţi; ci vorbim cu inimă curată, din partea lui Dumnezeu, înaintea lui Dumnezeu, în Hristos. (2 Corinteni 2:17)

Te numeri și tu printre cei „strică” Biblia prin lipsa studiului, prin îndoială sau lipsă de respect?

Poartă-te așa cum trebuie cu Sfânta Scriptură!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.