„Străjerul” somnoros

Spread the love

Mă aflam cu mai mulţi tineri în obișnuita de acum tabără de supravieţuire. Eram extrem de epuizaţi după o zi întreagă de muncă la adăposturile din crengi de copac. Pe deasupra, nici nu mâncasem prea mult. Am stabilit cine face planton, ne-am așezat sacii de dormit, ne-am rugat și ne-am culcat odată cu lăsarea întunericului. Cei mai mari dormeau la partea dinspre intrare a adăpostului. Eu eram „pragul de jos” de la intrare. Nimeni nu putea ieși sau intra fără să sară peste mine.
Din „întâmplare”, m-am trezit după vreo două ore de somn (deși de obicei dorm foarte bine, mai ales în natură), m-am uitat înspre foc și… nu mai era. M-am dus spre vatră. Doar câţiva tăciuni demonstrau că acolo a fost foc cu ceva timp înainte. În rest, nu vedeai nimic. Vântul bătea mișcând cetina molizilor. Nu-mi era frică, dar mă gândeam la faptul că vreun animal (mai îndrăzneţ) ar fi putut profita de întuneric și să producă ceva panică în unul dintre cele patru adăposturi. Două dintre adăposturi erau așezate la o distanţă destul de mărișoară.

Așa cum era normal, am reaprins focul și l-am căutat pe „străjer”. Era foarte greu să-l deosebesc dintre ceilalţi care își împlineau somnul. Se strecurase în sacul de dormit și dormea fără nici o grijă. Am încercat să-l trezesc dar… n-am reușit. Dormea mai bine decât ceilalţi. El ar fi trebuit să-l trezească și pe următorul care ar fi făcut planton. Iar noi ceilalţi am avut încredere și ne-am bazat pe promisiunile lui. Bineînţeles, paznicul somnoros și-a motivat decizia. L-am iertat. Cred că trebuia învăţată o lecţie.

Atunci am înţeles cel mai bine parabola celor zece fecioare. Somnul stinge focul oricât de tare te-ai crede. Iar somnul nu alege. Oricine este vulnerabil.

Ce faci când străjerul nu este pregătit să-și îndeplinească misiunea? Crezi că te-ai putea bizui pe el, dar el îţi înșeală așteptările. El este destul de sigur pe sine. Ce faci, crezi cuvântul lui?

Dar dacă cel care trebuie să vegheze ești chiar TU, se pot baza alţii pe tine? E ușor să spui din gură că te descurci, dar în practică este mult mai greu. Noaptea se vede care sunt adevăraţii străjeri. TU ești un străjer adevărat?

„Vegheaţi și rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.” (Matei 26:41)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.