Văzut de pe Lună

Spread the love

Isaia 29:15 „Vai de cei ce îşi ascund planurile dinaintea Domnului, care îşi fac faptele în întuneric, şi zic: „Cine ne vede şi cine ne ştie?”

China este o lume a miniaturalului, în care meşteşugarii chinezi au ajuns să scrie sau să sculpteze chiar şi pe boabe de orez. Dar, tot aici există cea mai grandioasă lucrare executată de mâna omului – Marele Zid Chinezesc.

Este o lucrare covârşitor de amplă, fără pretenţii prea mari de arhitectură. A fost construit ca mijloc de apărare în faţa invaziilor popoarelor hune.

Prin dimensiunile sale, Marele Zid Chinezesc este singura lucrare ieşită din mâna omului, care poate fi văzută de pe Lună, dacă se are în vedere lungimea ei. Marele Zid Chinezesc este o lucrare colosală de pământ, cărămizi mari şi blocuri de granit, care atinge lungimea de aproape 4.000 de km.

La intervale de 60 sau 100 m au fost construite turnuri de apărare, mai înalte, destinate nu numai apărării, dar şi adăpostirii apărătorilor. Înălţimea zidului este de 10 m (aproximativ trei nivele ale unui bloc modern), iar lăţimea permitea circulaţia uşoară a 5-6 călăreţi alături, adică 8-9 m. În partea sudică, zidul avea o balustradă continuă.

Marele Zid Chinezesc se desfăşoară neîntrerupt peste coaste şi vârfuri de munţi, prin văile adânci şi întunecate, peste ape şi terenuri mlăştinoase în care au fost implantate puternice picioare de piatră ce îl susţin ca pe un pod. Un calcul simplu relevă faptul că volumul total al zidului ar fi de aproximativ 350 milioane m3 de material, care ar putea cântări aproape 700 milioane tone. Dacă s-ar imagina un zid simplu, tip gard, înalt de 2 m şi gros de 0,15 m (lăţimea unei cărămizi) care s-ar construi din materialul Marelui Zid, el ar putea înconjura de 30 de ori Pământul pe la ecuator, deci ar avea o lungime totală de 1.200.000 km.

Avându-se în vedere distanţa dintre Pământ şi Lună, putem aprecia că, în zece ani, chinezii ar fi putut pava cel puţin de trei ori drumul până la Lună.

Sunt oameni care cred că pot să facă orice fără să fie văzuţi, dar, dacă un zid imens se vede de pe lună şi Dumnezeu ne vede foarte bine. El ştie orice despre noi. Nu are rost să ne ascundem.

Iov 28:24 „Căci El vede până la marginile pământului, zăreşte totul sub ceruri.”

Psalmi 33:13 „Domnul priveşte din înălţimea cerurilor, şi vede pe toţi fiii oamenilor.”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.