Peştele „bob de linte”

Spread the love

Psalmi 104:25 „Iată marea cea întinsă şi mare: în ea se mişcă nenumărate vieţuitoare mici şi mari”.

Multă lume crede că peştişorii din acvarii, viu coloraţi şi nu mai mari decât un degetar, sunt cei mai pirpirii reprezentanţi din neamul peştilor, fie ei de apă dulce sau sărată. Totuşi, adevăraţii pitici ai peştilor trăiesc în lacurile Insulelor Filipine.

Este vorba despre Mistichtys Iuzonensis, rudă bună cu guvizii din bălţile şi limanurile Mării Negre. Acesta este un peştişor vioi, lung de 1 cm – 1,5 cm, cu capul rotunjit, obrajii umflaţi şi aripioarele de pe pântec unite între ele şi formând un fel de ventuză cu care se prinde de pietre. În ciuda taliei sale mărunte, el este foarte răspândit în apele filipineze şi consumat cu plăcere de către populaţia locală.

În anul 1907 a fost observat şi descris tot în aceleaşi locuri un peştişor şi mai mic, numit Pandako pigmaeus. Abia în 1950 a fost reconfirmată prezenţa vestitului pandako, considerat astăzi cel mai mic membru al vertebratelor. Prin dimensiunile lor necrezut de mici, între 7 şi 10 mm, peştii aceştia sunt o curiozitate a naturii care atrage mulţi cercetători (exemplarele mature de pandako abia ating mărimea unui bob de linte).

Dacă ne gândim că, în cazul peştilor, la celălalt capăt al scării mărimilor se găseşte morunul, uriaşul apelor dulci, care poate ajunge la lungimea de 8 m şi greutatea de 1.200 kg, ne putem da seama cât de variată poate fi lumea peştilor.

De multe ori suntem foarte indulgenţi cu lucrurile mici. Considerăm că nu prea au importanţă. Dar nu e aşa. Tot peşte este şi cel de câteva miligrame şi cel de peste de o tonă.

Puţină rugină la caroseria maşinii va făuri o gaură, într-un timp mai lung sau mai scurt. O bormaşină electrică sau câţiva cari (viermi care fac găuri în lemn) pot să aibă acelaşi rezultat. Numai că cei mai mici pot distruge mult mai mult. Nimic nu trebuie neglijat.

„Vulpile mici strică viile mari”.

Obiceiurile rele strică un caracter bun.

Luca 16:10  „Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios şi în cele mari; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept şi în cele mari.”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.