Grohotişul

Spread the love

Iacov 1:7-8 „Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile sale.”
Atunci când escaladezi vârfurile munţilor mai înalţi şi stâncoşi nu se poate să nu întâlneşti, printre altele, şi grohotişul. El s-a format în decursul timpului prin erodarea stâncilor.

Sub influenţa apei şi a îngheţului, roca s-a dislocat şi a căzut pe versanţi. Diferenţele de temperatură au măcinat bucăţile de stâncă transformându-le în pietre sau pietricele. Apoi apa a cărat pietrişul rezultat şi l-a dus în diferite locuri.


Grohotişul are drept caracteristică de bază aceea de a nu fi statornic. Rulajul (rotirea pe sol datorită apei) a făcut ca pietrele să aibă o formă mai rotunjită şi aceasta a determinat un grad mai mare de instabilitate. Este luat de torente, de avalanşe şi poate fi foarte uşor deranjat de trecerea oamenilor sau a animalelor. De aceea, în zonele cu grohotiş, turiştii trebuie să fie foarte precauţi. Încălţămintea trebuie să fie corespunzătoare, atenţia trebuie să fie sporită, iar, atunci când este pericol de cădere a pietrelor, distanţa dintre trecători trebuie să fie mai mare. În zonele unde este grohotiş orice plantă care ar vrea să se înrădăcineze nu are nici o şansă de supravieţuire. Pietrele care sunt instabile vin peste ea şi reuşesc imediat să o înăbuşe sau s-o dezrădăcineze.

Există mulţi oameni care sunt asemenea grohotişului. Pe aceşti oameni nu te poţi baza. Niciodată nu ştiu unde se duc şi ce vor. Sunt permanent nehotărâţi şi acţionează la întâmplare sau, mai bine zis, ei reacţionează la stimulii din exterior fără să poată influenţa situaţiile.

Oamenii care sunt instabili pot fi destul de imprevizibili. Te poţi baza pe serviciile cuiva care nu ştie ce, cum, când şi de ce trebuie să facă un anume lucru. Poţi să ai încredere într-un om labil psihic şi nehotărât. Nu. E normal să nu te poţi bizui pe un astfel de om. Toţi caută oameni de încredere şi hotărâţi.

Dumnezeu doreşte să poată avea încredere în noi. El doreşte ca să fim statornici şi hotărâţi.

Matei 5:37 „Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte, vine de la cel rău.”
    

Începe chiar de astăzi să devii un om de încredere, care să exprime siguranţă şi statornicie. Ajută-i şi pe cei care sunt indecişi să ia hotărâri bune şi definitive.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.