Am Facebook, deci exist!

Spread the love

Cine nu a auzit de Facebook?

Reţeaua socială Facebook, la nivel mondial are peste 800 de milioane de utilizatori activi. Peste 50% din aceştia intră pe pagina personală cel puţin o dată în fiecare zi.

Facebook este reţeaua de socializare cea mai populară în România. Din cei 5.686.200 de utilizatori români, aproape 15% sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, potrivit statisticilor publicate de facebrands.ro. Aceleaşi date arată că popularitatea reţelei sociale creşte cel mai rapid printre adolescenţi, rata de adopţie Facebook fiind la ei mai mare decât la celelalte categorii de vârstă.  

Avantajele socializării directe sunt desigur importante şi demne de luat în calcul. Dar Facebook-ul are doar avantaje?

Prieteniile virtuale le sabotează pe cele reale Evident, o prietenie virtuală nu va fi niciodată la fel de profundă ca aceea care se leagă în viaţa reală, decât dacă cele două ajung, la un moment dat, să se întrepătrundă.

Mulţi psihologi susţin chiar că relaţiile virtuale pot afecta în mod considerabil viaţa socială reală, având avantajul că pot fi cultivate fără absolut niciun deranj. Unii dintre noi nu mai comunică nici măcar cu colegii la serviciu în scurtele pauze, ci îşi verifică pagina de Facebook. Iar după o zi obositoare de lucru, nu mai au energia necesară pentru a ieşi în oraş cu prietenii, în schimb îşi „spionează” până târziu în noapte amicii din reţelele de socializare. Ne satisfacem nevoia de a-i spiona pe ceilalţi În principiu, în cadrul acestor relaţii virtuale, nu suntem mai mult decât martorii unor detalii intime aparţinând prietenilor noştri. Un articol publicat în revista americană „Scientific American Mind”  anul acesta arată că nevoia de a-şi observa îndeaproape semenii este specifică şi unor primate, cum sunt cimpanzeii.

Care sunt pericolele ascunse ale Facebook-ului?

Am Facebook, deci exist! (ascultă emisiunea aici)

(dă click pe scrisul de mai sus şi vei ajunge la emisiunea menţionată)

„Astăzi, datorită reţelelor de socializare, avem liste interminabile de prieteni. E de-ajuns un click pentru a le împărtăşi tuturor ce gândim, ce simţim, ce mâncăm sau ce citim. Ei bine, dacă tot e la modă să îţi amplifici lista de prieteni, vă invit, dragi tineri să ne includeţi şi pe noi în lista voastră de prieteni.
Promitem să vă fim prieteni până la capăt, chiar dacă o să vă placă sau nu comentariile noastre, promitem să fim vulnerabili şi autentici, promitem să dăm jos măştile pentru ca să învăţăm că e important să fim noi înşine, pentru ca să ne cunoaştem, să ne descoperim punctele tari şi punctele slabe…pentru a creşte, pentru a ne maturiza, pentru a ne bucura de o tinereţe autentică. Dezbateri, recomandări, impresii, portrete, provocări – descoperiţi profilul generaţiei Facebook la emisiunea  „Lista de prieteni”! „

Acesta este promisiunea realizatoarei emisiunii: ANCA PORUMB. Emisunea este înregistrată în studioul Radio Vocea Speranţei.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.