„Nestemate” zburatoare

Spread the love

Pe planeta nostra traieste o interesanta grupa de pasari, numite popular pasari-muste sau pasari-colibri. Din randul lor fac parte cele mai mici pasari din lume. Astfel, in padurile Cubei se poate intalni o specie care nu este mai mare decat un bondar, iar in Brazilia traiesc doua specii ce cantaresc 1-2 g.

Privindu-le in vitrinele unui Muzeu de Stiinte ale Naturii, ai impresia ca te gasesti in fata unei colectii de pietre pretioase. Aceeasi senzatie este mult mai puternica atunci cand, zbenguindu-se in mediul lor de viata, razele de soare se joaca cu penajul lor, dandu-le uimitoare straluciri de rubine, topaze si smaralde. Poti crede pentru o clipa ca pietrele au capatat puterea sa zboare sau ca te gasesti in fata unui foc de artificii.

Daca numele de pasari-colibri ne aminteste de splendoarea de culori a penajului, acela de pasari-muste oglindeste de minune obiceiurile lor.

Colibrii sunt singurele pasari care se hranesc cu nectarul florilor, la fel ca mustele, bondarii si fluturii. Cand se opresc in fata unei flori pentru a-i sorbi nectarul, aceste pasari isi falfaie cu o uimitoare iuteala aripioarele. Astfel, ele bat intr-o secunda de 50 de ori. Ciocul lor lung si subtire le permite sa-si culeaga hrana si din florile ce au cupe adanci. Aplecand uneori in pozitie orizontala florile, colibrii primesc pe cap si pe spate o pulbere de polen pe care o transporta fara voie pe o alta floare. Ei ajuta astfel, alaturi de insecte, la polenizarea fara de care inmultirea majoritatii plantelor ar fi cu neputinta.

O alta curiozitate este ca sunt singurele pasari care se pot deplasa inapoi. Din cauza consumului imens de energie, pricinuit de neintrerupta si rapida falfaire a aripilor, pasarile-muste au o inima mare in raport cu greutatea corpului, cad intr-un somn adanc in timpul noptii si chiar al iernii (daca traiesc in zonele temperate) si consuma zilnic o cantitate de hrana de doua ori mai mare decat greutatea proprie.

Prin dimensiunile si caracteristicile lor originale, prin miraculosul lor colorit si prin apropierea de viata insectelor, colibrii starnesc admiratia si curiozitatea tuturor.

Ce frumos le-a creat Dumnezeu! Ce minunate sunt!

Matei 6:25-26. De aceea, va spun: „Nu va ingrijorati de viata voastra, gandindu-va ce veti manca, sau ce veti bea; nici de trupul vostru, gandindu-va cu ce va veti imbraca. Oare nu este viata mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea? Uitati-va la pasarile cerului: ele nici nu seamana, nici nu secera, si nici nu strang nimic in granare; si totusi, Tatal vostru cel ceresc le hraneste. Oare nu sunteti voi cu mult mai de pret decat ele?”

Pasarile sunt in grija lui Dumnezeu. Oamenii… de asemenea. Esti ingrijorat de vreun lucru? Esti stresat dintr-un anumit motiv? De ce nu mergi la El? El are grija si de tine.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.