Zbor neintrecut

Spread the love

Cea mai rapida pasare din lume este soimul calator.
Aceasta aripata este intalnita de obicei in Europa si Asia. Pentru cei care nu au auzit de ea, soimul calator este o pasare rapitoare… adica vaneaza si ucide pentru a-si procura hrana.
Hrana, in general, este compusa din rozatoare mici sau chiar iepuri. Dar soimul calator staca de foarte multe ori si alte pasari. Cele care le cad prada de cele mai multe ori sunt pasari precum porumbeii, mierlele, ratele si fazanii.
Se pare ca, desi este mai putin mai mica si mai fragila decat masculul, femela este totusi mult mai puternica.
In mod normal, soimul calator poate atinge, in zbor orizontal, o viteza de „croaziera” uimitoare de 65–90 km/ora. La nevoie poate sa „accelereze” la peste 100 de km/ora, nedepasind insa 105–110 km/ora. Viteza maxima este atinsa in picaj. In timpul coborarii, soimul calator poate atinge o viteza record de peste 200 km/ora?
Dar aceasta pasare mai are ceva la superlativ: vazul. S-a constatat ca de la aproape trei kilometri, un soim depisteaza un animal care se misca si care poate sa-i fie hrana. Si nu va ganditi ca vede doar elefantul, de la aceasta distanta, ci el vede chiar si un mic soarece care-si cauta de mancare printre ierburi.
Soimii calatori pot trai doar pana la 15 ani.
Oamenii de stiinta considera ca aceasta pasare este printre cele mai specializate in zborul de performanta.
Si omul ar trebui sa incerce sa se apropie de performanta… dar nu doar in zbor. Sunt si alte lucruri care ar trebui cautate cu mare graba. De exemplu: adevarata intelepciune.
Iov 28:20-28 „De unde vine atunci intelepciunea? Unde este locuinta priceperii? Este ascunsa de ochii tuturor celor vii, este ascunsa de pasarile cerului. Adancul si moartea zic: „Noi am auzit vorbindu-se de ea;” Dumnezeu ii stie drumul, El ii cunoaste locuinta. Caci El vede pana la marginile pamantului, zareste totul sub ceruri. Cand a randuit greutatea vantului si cand a hotarat masura apelor, cand a dat legi ploii si cand a insemnat drumul fulgerului si tunetului, atunci a vazut intelepciunea si a aratat-o, i-a pus temeliile si a pus-o la incercare. Apoi a zis omului: „Iata, frica de Domnul, aceasta este intelepciunea; departarea de rau, este pricepere.”
Dumnezeu sa ne daruiasca ochi ageri ca sa vedem unde este intelepciune si sa alergam spre ea asa cum soimul calator zboara spre prada sa.
Alege ca astazi sa fii un om intelept.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.