Atât de diferiţi

Spread the love

Ai cunoscut vreodata pe cineva diferit de tine in ceea ce priveste locul de nastere sau limba pe care o vorbeste? Exista o ramura a stiintei care studiaza viata oamenilor de pe diferite continente. Antropologia, caci despre ea e vorba, se ocupa cu studiul obiceiurilor si al comportamentului familiilor omenirii.

In raportul descoperirilor geografice din Asia, Africa, America de Sud, aparea tot mai mult si mai mult descrierea obiceiurilor si a ritualurilor religioase si familiale ale popoarelor intalnite, care erau total diferite de cele din Europa crestina. Din atractia fata de aceste culturi straine si datorita curiozitatii, s-a nascut aceasta ramura a stiintei numita antropologie culturala sau sociala.

Primii cercetatori si-au fabricat teoriile pornind de la observarile si descrierile altora. La sfarsitul secolului al XIX- lea insa, ei au inceput sa studieze popoarele in mijlocul posibilitatilor lor de viata. In anul 1883, Franz Boas a condus o expeditie stiintifica pe insulele Baffin, in Canada de Nord. Cultura locala inuita l-a atras atat de mult, incat in scurt timp a dat uitarii scopul geografic al expeditiei si s-a apucat sa elaboreze primul studiu de teren al antropologiei.

Aceste studii au aratat ca fiecare popor are obiceiuri si ritualuri proprii, dar acestea se schimba odata cu trecerea timpului. Insa acelasi eveniment este trait diferit de catre popoare. De exemplu, irlandezii considera priveghiul ca fiind un fel de ras simbolic in fata mortii, in timp ce, in multe alte parti ale lumii, despartirea de cei morti este exprimata prin bocet.

Ca oameni, noi suntem foarte diferiti, chiar daca facem parte din acelasi neam. Totusi, cum se face ca toate aceste diferente gasesc ceva comun in Cuvantul lui Dumnezeu si in Isus Hristos? Binecuvantarile mantuirii sunt pentru orice fiinta. Propria alegere, nimic altceva, este suficienta pentru a face pe orice om partas la fagaduinta lui Hristos prin Evanghelie.
Dumnezeu uraste ideea de clasa privilegiata. In fata Lui, viata fiecarui om are aceeasi valoare.

“El a facut ca toti oamenii, iesiti dintr-unul singur, sa locuiasca pe toata fata pamantului; le-a asezat anumite vremi si a pus anumite hotare locuintei lor, ca ei sa caute pe Dumnezeu, si sa se sileasca sa-L gaseasca bajbaind, macar ca nu este departe de fiecare din noi.” (Faptele Apostolilor 17:26.27)

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.