Se pot muta munţii?

Spread the love

Iov 28:9 Omul îşi pune mâna pe stânca de cremene, şi răstoarnă munţii din rădăcină.
     În nordul Moldovei, în apropiere de Vatra Dornei, se află masivul Călimani. El este un munte de origine vulcanică, printre vârfurile sale numărându-se şi Pietrosul (înălţimea de 2100 m).

Pentru că la originea formării muntelui au fost izbucnirile vulcanice, în structura lui se află roci sau minerale mai rar întâlnite. De exemplu mineralul numit sulf s-a aflat în cantităţi mari.

După descoperirea zăcământului, oamenii au început să-l exploateze mutând metru cub cu metru cub de steril sau de stâncă şi alegând mineralul preţios. Autocamioane uriaşe au cărat tonele de roci neutile până când s-a ajuns ca un versant întreg de munte să fie mutat de la locul lui. În acel loc acum este un crater cu terase care mai răspândeşte în jur mirosul mineralului atât de căutat. Vizitatorii mai pot observa în rocile aruncate mici bucăţi de sulf, mai mult sau mai puţin pur.

În apropierea carierei s-a construit un „minicartier” de locuinţe muncitoreşti cu toate dotările de care era nevoie. Astăzi cariera este părăsită. Blocurile şi toate instalaţiile pentru exploatarea sulfului sunt lăsate în paragină sau au fost furate. Imaginea pe care o poţi vedea este dezolantă: milioane de tone de rocă dislocate şi mutate pe alţi versanţi ai muntelui unde au modificat relieful, vegetaţia şi chiar fauna.

Ce e mai uşor: să muţi un munte sau să faci curăţenie la locul de muncă? În cazul de faţă a fost mai uşor să se mute muntele decât să se dea o faţă, cât de cât acceptabilă, naturii ce a suferit atât de mult. Lucruri care par uneori imposibile se realizează, dar lucruri foarte uşoare sunt uitate sau lăsate ani de zile să macine. De exemplu: E mai „uşor” să dai în judecată pe aproapele, să umbli ani la rând prin tribunale, să cheltuieşti sume foarte mari de bani, chiar să pierzi toate procesele decât să-ţi ceri iertare de la vecinul tău sau să-l ierţi pentru o supărare minoră pe care ţi-a făcut-o.

Dumnezeu spune că foarte multe lucruri sunt posibile, dar, cel puţin unul este imposibil.

Isaia 54:10 Pot să se mute munţii, pot să se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine, şi legământul Meu de pace nu se va clătina, zice Domnul, care are milă de tine.”
    

Eşti dispus şi tu să-i iubeşti pe cei de lângă tine la fel de mult? Începe chiar de acum. Iubeşte şi vei avea satisfacţii negândite.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.