Floarea – pas spre samanta

Spread the love

Cu marea lor varietate de culori, delicate sau intense, florile sunt intotdeauna placute la vedere. Sa nu uitam insa ca scopul lor este acela de a asigura polenizarea si raspandirea semintelor avand astfel grija de perpetuarea speciei. Pentru a prospera, orice specie de planta trebuie sa se asigure ca rodeste si ca semintele sale sunt larg raspandite.Semintele si fructele sunt hranitoare si atragatoare pentru multe pasari si animale care ajuta la raspandirea lor uneori pe distante foarte mari.
Partea carnoasa a unui fruct se distruge cand este consumata, dar semintele tari pot sa treaca intacte prin sistemul digestiv al unui animal si sa fie eliminate la o anumita distanta. Nucile sunt stocate in pamant de animale precum veveritele, si multi stejari au crescut din ghinda care fusese depozitata de animale ca rezerva pentru iarna.

Plantele folosesc multe alte cai pentru asigurarea raspandirii semintelor. Unele seminte au „parasute” care le poarta prin aer (semintele de papadie), altele au carlige care se agata de animale cu blana sau chiar de imbracaminte (semintele lucernei), iar altele au o capsula care explodeaza violent pentru a indeparta semintele de pe planta-mama. Fructele protejeaza semintele in dezvoltarea lor si ajuta la raspandirea lor la maturitate.

Ioan 15:5  „Cine ramane in Mine si in cine raman Eu, aduce multa roada; caci despartiti de Mine, nu puteti face nimic.”

Pentru noi, oamenii, Dumnezeu a hotarat insa o alta cale de a fi roditori. In Ioan 15, Domnul Isus ne da o formula compusa din trei cuvinte pentru a fi roditor. Primul cuvant este ramaneti: „ramaneti in Mine”, adica disponibilitatea noastra de a petrece timpul cu El in rugaciune si in studiul Cuvantului. Cel de-al doilea cuvant este a primi – ”veti primi”; daca ramanem in El vom incepe sa primim binecuvantarile Sale. Ultimul cuvant din aceasta formula este reproducere: „aduceti multa roada”.

Ia-ti timp si fa o lista cu „semintele” pe care le-ai plantat in viata ta. Ceea ce investesti in solul vietii, o sa se intoarca inzecit. Incepe sa cultivi solul, angajeaza-te acum intr-un stil de viata productiv, pentru a deveni un crestin roditor. Iar daca vrei sa stii ce ai de cultivat, citeste Galateni 5:22,23.

Toate marile impliniri trebuie sa inceapa cu o decizie initiala si, de ce nu, cu o renuntare, pentru ca „pretul fiecarui fruct este moartea unei flori”, si pretul fiecarei seminte este maturizarea fructului.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.