Parthenonul

Spread the love

Cuvantul „Parthenon” indica la inceput numai sala patrata, camera zeitei Atena (Athena Parthenos), in care era adapostit tezaurul in orasele Greciei Antice. Apoi, incepand din secolul al IV-lea, aceasta denumire a fost data intregului edificiu, care mai inainte era numit simplu „templu” sau „marele templu”. Acest templu a fost construit pe partea cea mai inalta a „stancii sacre”, din orasul ce poarta si acum numele zeitei.
Parthenonul este considerat atat simbol politic si cultural, cat si simbol religios. Nu se cunosc ceremoniile ce aveau loc in templu, dar este mentionata in analele istoriei o tesatura sacra ce trebuia cusuta in acest templu de catre tinerele nobile, timp de un an.
Parthenonul este construit in totalitate din marmura, atat elementele de structura, cele 46 de coloane, invelitorile, cat si decoratia sculptata. Aceasta din urma s-a executat din minunata marmura de Paros, de un alb pur, nealterabil. Din ea, numai o infima parte este conservata in fragmente, dintre care cele mai multe se gasesc la British Museum din Londra si un mic numar la Muzeul de pe Acropolis.
Marmura pentru structura si invelitori era extrasa din muntele Pentelic, avea culoarea alba si granulatie mare, cuprinzand in masa ei fire de mica. Prin cioplire, materialul se adapta perfect lucrarilor de mare precizie si prezenta un rafinament deosebit al detaliilor. Aceasta marmura, datorita prezentei fierului, a capatat, prin oxidare, o nuanta aurie. Privit de departe, templul Atenei dadea impresia, falsa de altfel, ca este construit din aur.
Falsitatea este la moda. Multi oameni dau o fata frumoasa unor lucruri care sunt putrede in interior. Tehnica este preluata de la diavol. El ofera pacate grave imbracate in „nevinovatie”. El ia pielea de oaie si o pune peste cea de lup rapitor. Astfel, el are mare succes.
 „Dar Duhul spune lamurit ca, in vremurile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor, abatuti de fatarnicia unor oameni care vorbesc minciuni, insemnati cu ferul rosu in insusi cugetul lor.” (1 Timotei 4:1-2)
Ai fost si tu pacalit vreodata de smecheriile lui Satan? Te-a atras ceva rau dar cu exterior frumos?
Daca nu ti s-a intamplat, ai motiv sa-I multumesti lui Dumnezeu si sa fii atent. Pericole exista peste tot. Daca ai fost amagit, exista iertare si putere ca sa nu ti se mai intample. Cere-le astazi de la Dumnezeu!

© Viorel Dascalu 2012

 

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.