Europenii şi… lumea nouă

Spread the love

Iacov a auzit vorbele fiilor lui Laban care ziceau: “Iacov a luat tot ce era al tatalui nostru, si cu averea tatalui nostru si-a agonisit el toata bogatia aceasta.” (Genesa 31:19)

Descoperirea Americii de catre Columb a fost repede valorificata de catre spanioli si portughezi care si-au faurit imperii imense in America Centrala si de Sud.

Noile pamanturi descoperite erau gata de a fi pradate. Goana dupa aur a europenilor a dus la asuprirea pana la exterminare a bastinasilor.

Hernando Cortes este primul dintre marii conquistadori. In 1519, cu o mica forta de asalt, 600 de oameni, 17 cai si 10 tunuri, el pleaca spre coasta mexicana. Odata ajuns in Lumea Noua, isi incendiaza corabiile, dandu-le astfel de inteles oamenilor lui ca nu exista drum de intorcere.

Incepand inaintarea spre mijlocul continentului, este intampinat de imparatul aztec Montezuma, care la inceput este mai sceptic, dar pe urma il considera pe Cortes intruchiparea zeului cu fata alba Quetzalcoatl. Primit cu multa cordialitate de Montezuma, Cortes a gasit repede o ocazie de a-l captura pe imparat. Orasul aztec Tenochtitlan a fost cucerit si a disparut pentru totdeauna, pe locul acestuia dezvoltandu-se orasul Mexico City.

Dupa religie, bogatia a fost factorul care a provocat cele mai multe masacre din istoria omenirii. Este oare rau sa-ti doresti sa fii bogat? Cunoastem mari oameni ai Bibliei, ca Iov, Avraam, Lot etc., care au fost in mod special binecuvantati de Dumnezeu cu bogatii. Doreste oare Dumnezeu ca fiii Lui sa fie saraci? Unde este ascuns pericolul bogatiei?

Ca si televizorul, bogatia nu este primejdioasa in ea insasi atata vreme cat ii acordam locul si rolul cuvenit in viata noastra. Dar in momentul in care ea devine centrul preocuparilor noastre si toate actiunile si gandurile noastre sunt indreptate spre ea, atunci ea devine un pericol pentru fiecare. In momentul acela suntem in stare sa calcam peste oricine pentru a ne atinge scopul.

Sa nu uitam niciodata ca noi suntem doar administratori ai bunurilor pe care le-am primit de la Dumnezeu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.