Şi animalele… mint!

Spread the love

Gorila Koko, în varsta de paisprezece ani, a dobandit o faima internationala. Cand avea doar sapte ani, Koko dispunea deja de un vocabular uzual de 375 cuvinte si poseda o remarcabila memorie a evenimentelor si emotiilor. Desi se situa sub media performantelor copiilor de aceeasi varsta, putea sa defi-neasca o serie de notiuni, printre care erau si cele de bland, intelept, prost. La paisprezece ani, cunostea si folosea deja peste 500 de cuvinte si stia alte 500 de semne.

Intr-o zi, gorila i s-a destainuit persoanei care se ocupa de ea, pe nume Penny, ca iubeste pisicile. Ca urmare, cercetatoarea i-a oferit imediat un pisoi, botezat All Ball. La prima intalnire, Koko l-a luat cu gingasie in labele ei si l-a mirosit indelung. Asa a inceput prietenia dintre gorila si pisoi.
Cand in laboratorul pentru studierea gorilelor s-a sarbatorit ziua de nastere a lui Koko, Penny i-a oferit cadou gorilei un tort pe care desenase un pisoi. „Ce am desenat?” a intrebat-o Penny pe sarbatorita. „Ball” i-a raspuns aceasta, apoi a cerut sa-l vada pe All Ball.

Koko, gorila de peste 100 de kilograme, isi iubea foarte mult micul pisoi si se purta foarte tandru cu el: il ocrotea, il invelea cu plapumioara ca sa nu-i fie frig sau il tinea in brate. Se jucau impreuna si se gadileau reciproc. Cand All Ball se obraznicea, gorila il certa, spunandu-i ca este „necuviincios!”.

Dar, gorila Koko mai stia sa faca ceva: sa minta. A inceput sa spuna minciuni pe la sase ani, mai intai in joaca, apoi pentru a se sustrage probabil unor pedepse. La un moment dat, a muscat-o pe Penny, dar nu a recunoscut cand a fost intrebata de ce a facut aceasta.

Cred ca, de multe ori, pentru a te justifica sau a te dezvinovati apelezi la „minciunica”. Fie ca esti la scoala, fie ca esti la serviciu sau acasa, ispita de a marturisi stramb este prezenta.

Uneori consideri ca atitudinea de a nu spune adevarul este indreptatita daca este folosita in scopuri „nobile”. Doar nu e asa de grav daca spui o minciuna pentru a proteja pe cineva. Chiar asa sa fie? Aparent scapi pe cineva, dar incurci pe altcineva. Iar aceasta e pacat.

 Martorul mincinos nu ramane nepedepsit, si cel ce spune minciuni nu va scapa. (Proverbe 19:5) 
Dumnezeu doreste ca tu sa spui adevarul orice s-ar intampla, iar de restul se ocupa El.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.