Paratrasnetul

Spread the love

      Stii cine este inventatorul paratrasnetului, cel caruia ii datoram faptul ca acum o furtuna cu trasnete nu mai este o catastrofa?
     Sau poate ca stii ceva despre cel ce a intemeiat prima biblioteca publica, de unde se puteau imprumuta cartile care nu puteau fi tiparite de tipografiile unui Americi tinere.

     Dar stii cine a fost cel care a pus bazele serviciului pompierilor? Dar mai stii cine … a pus pe roate o paza de noapte pentru cetatenii orasului sau, Philadelphia, a editat mult timp primul almanah care oferea informatii deosebit de pretioase pentru fiecare fermier, a propus infiintarea primului spital public, pavarea strazilor si a intocmit chiar un plan pentru curatenia Londrei, oras pe care-l vizita adesea. Ti-ai dat seama ca este vorba despre Benjamin Franklin?

    S-a nascut in anul 1706, al zecelea copil al unei familii sarace. Nimic nu promitea ca din el va „inflori” un mare savant.

    Iata experimentul decisiv in lupta impotriva trasnetelor: Franklin a construit un zmeu din panza subtire, in varf i-a asezat o sarma scurta care sa atraga fulgerul, iar ca sa-si izoleze mana de sfoara prin care se inalta zmeul a folosit un ghemotoc de matase. Sfoara era prevazuta si cu un intrerupator. 

     In dupa-amiaza aceea s-a starnit o furtuna puternica. Zmeul se urca tot mai sus, ploaia cadea, iar daca ghemotocul de matase s-ar fi udat, electricitatea coborata prin firul zmeului l-ar fi putut ucide. Lasand zmeul sa se apropie tot mai mult de norii zgomotosi, s-a retras sub un sopron. Se parea ca nu se intampla nimic, dar deodata Franklin a observat ca firul intepenise. Cu mare grija, si-a apropiat mana de intrerupator. Dinspre acesta a sarit o scanteie. Aceasta era tot ce dorea sa stie – ca fulgerele erau de fapt descarcari electrice. De aici pana la primul paratrasnet nu mai era decat un pas.

     Primul paratrasnet a fost montat pe o casa din Philadelphia si era alcatuit dintr-un drug de fier lung de 3 metri si lat de 27 de centimetri, complet izolat de locuinta si pus in legatura cu un fir de metal ingropat in pamant, pentru a permite descarcarea tensiunii electrice. Astazi, orice constructie este protejata de paratrasnet. 

    Mai este insa cineva care ar vrea sa ne „trasneasca”. Si acesta nu este Dumnezeu.

     Efeseni 6:16   Luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau.

     Daca ai parte de protectia pe care ti-o ofera Isus, nu trebuie sa te temi niciodata de fulgerele pe care le arunca asupra ta cel rau.

     Ramai azi langa Cel care te apara in ispite.   

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.