Anelide (râme) uriaşe

Spread the love

În solurile din sudul statului Victoria şi în Queensland (Australia) trăiesc viermi uriaşi de pământ, numiţi şi „digaster”. Ei ating 3 m lungime, o grosime de 2 degete şi cântăresc 700-800 g.

Primii colonişti veniţi în Australia au crezut că au de a face cu un şarpe. Abia după ce zoologii de la muzeul din Melbourne au examinat aceşti „şerpi”, s-a constatat că este vorba de fapt despre nişte viermi inelaţi, rude bune cu râmele.

Înfundându-se în pământ cu capătul lor anterior, ei sapă galerii adânci şi foarte întortocheate. Dimineaţa devreme sau pe vreme ploioasă, ei apar la suprafaţa pământului, la fel cu fac şi râmele obişnuite de la noi. Sunt greu de prins, deoarece sunt foarte sensibili la cea mai mică vibraţie a solului.

Digasterul reprezintă o momeală ideală pentru pescuitul la cârlig. Mulţi naturalişti îl caută pentru a-l studia. În sfârşit, unele păsări australiene reuşesc să-l captureze chiar din locuinţa lui subpământeană. Iată de ce acest vierme a fost decretat monument al naturii şi este ocrotit pe tot teritoriul Australiei.

Există fel şi fel de târâtoare, care mai de care mai interesante sau mai ciudate. De unele ne este frică, pe altele le admirăm cu teamă iar, o mică parte ne sunt simpatice.

Anumite târâtoare, cum ar fi şerpii, sunt crescute şi în casele oamenilor. Nu oricine este înclinat să studieze natura şi nu oricui îi place lucrul acesta. Dar natura este cartea pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o ca să-L putem cunoaşte mai bine. Ar trebui să mai ieşim dintre cei patru pereţi, să mai facem o drumeţie, o excursie, să mai ascultăm păsările care cântă, să mai auzim foşnetul frunzelor şi să aflăm lucruri interesante.

Solomon a cercetat natura foarte mult. Aceasta înseamnă să-ţi placă, să-ţi pui timp deoparte şi să te deplasezi în natură. Să te dotezi cu determinatoare, atlase, compendii şi alte materiale de specialitate.

1 Regi 4:33-34 A vorbit despre copaci, de la cedrul din Liban până la isopul care creşte pe zid, a vorbit de asemenea despre dobitoace, despre pasări, despre târâtoare şi despre peşti. Veneau oameni din toate popoarele să asculte înţelepciunea lui Solomon, din partea tuturor împăraţilor pământului cari auziseră vorbindu-se de înţelepciunea lui. 

Fă-ţi timp ca, alături de Biblie, să mai deschizi cartea naturii şi vei fi mai aproape de Dumnezeu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.