1. Mesaj pastoral – 15 martie 2020

Spread the love

Dragii mei fraţi şi preţioase surori,

La propunerea conducerii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, în fiecare seară de la ora 20 la ora 21 suntem invitaţi să ne rugăm pentru situaţia creată de pandemia coronavirusului.

Astfel, în fiecare zi, voi încerca să trimit un scurt mesaj la care să medităm şi să ne rugăm seara în casele noastre.

Gândul serii:

„Înaintea lui Dumnezeu curăţenia este esenţială.”

Păcatul ne-a murdărit şi fizic şi mintal şi spiritual. Am devenit pătaţi, necuraţi. Ce este de făcut?

  1. Texte biblice:

Aduceţi-vă aminte de Marele Preot Iosua:

„El (îngerul) mi-a arătat pe marele preot Iosua, stând în picioare înaintea Îngerului Domnului, şi pe Satana stând la dreapta lui, ca să-l pârască. Domnul a zis Satanei: „Domnul să te mustre, Satano! Domnul să te mustre, El care a ales Ierusalimul! Nu este el, Iosua, un tăciune scos din foc?”  Dar Iosua era îmbrăcat cu haine murdare, şi totuşi stătea în picioare înaintea Îngerului.  Iar Îngerul, luând cuvântul, a zis celor ce erau înaintea Lui: „Desbrăcaţi-l de hainele murdare de pe el!” Apoi i-a zis lui Iosua: „Iată că îndepărtez de la tine nelegiuirea, şi te îmbrac cu haine de sărbătoare!”  Eu am zis: „Să i se pună pe cap o mitră curată!” Şi i-au pus o mitră curată pe cap, şi l-au îmbrăcat în haine, în timp ce Îngerul Domnului stătea acolo.” (Zaharia 3:1-5)  

Apoi să mergem la Istoria lui Iacov:

„Iacov a zis casei lui şi tuturor celor ce erau cu el: „Scoateţi dumnezeii străini care sunt în mijlocul vostru, curăţiţi-vă şi schimbaţi-vă hainele,  ca să ne sculăm şi să ne suim la Betel; căci acolo voi ridica un altar Dumnezeului, care m-a ascultat în ziua necazului meu şi care a fost cu mine în călătoria pe care am făcut-o.”  Ei au dat lui Iacov toţi dumnezeii străini, care erau în mâinile lor, şi cerceii pe care-i purtau în urechi. Iacov i-a îngropat în pământ sub stejarul de lângă Sihem.  Apoi au plecat. Groaza lui Dumnezeu s-a răspândit peste cetăţile care-i înconjurau, aşa că locuitorii lor n-au urmărit pe fiii lui Iacov.” (Geneza 35:2-5)  

  • Paragrafe inspirate:

„Neglijarea curățeniei va avea ca urmare boala. Suferința nu vine fără o anumită cauză. Sate și orașe considerate desăvârșite în ce privește sănătatea au fost afectate de puternice epidemii de friguri, ceea ce a produs moarte și slăbirea organismului. În multe cazuri, mediul în care trăiau cei care au căzut victime ale acestor epidemii conținea agenți distructivi, care produceau otrăvuri în atmosferă, ce erau inhalate de familii și de cei din împrejurimi. Este surprinzătoare ignoranța ce domină, legată de efectele pe care le produc lenevia și neglijența asupra sănătății.” (E. G. White – Căminul Adventist, pag. 22)

„Curățenia, în cele mai mici amănunte, este esențială atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru cea fizică. Impuritățile sunt în mod continuu eliminate din corp prin piele. Milioanele de pori se astupă repede dacă nu sunt curățați prin băi frecvente, iar impuritățile care ar trebui să fie evacuate prin piele devin o povară în plus pentru celelalte organe excretoare.

Cele mai multe persoane ar putea să se bucure de binefacerea unei băi zilnice, reci sau călduțe, fie dimineața, fie seara. În loc să mărească probabilitatea unei răceli, dacă este făcută cum trebuie, o baie fortifică organismul împotriva răcelii, pentru că ameliorează circulația; sângele este adus la suprafață și este obținută o circulație mai ușoară, regulată. Mintea și corpul sunt deopotrivă fortificate. Mușchii devin mai elastici, intelectul mult mai strălucit. Baia este un calmant pentru nervi. Ea ajută intestinul, stomacul și ficatul, dând sănătate și energie fiecăruia, și asigură o bună digestie.

Este de asemenea important ca îmbrăcămintea să fie păstrată curată. Hainele purtate absorb materia reziduală care este evacuată prin pori; dacă nu sunt schimbate și spălate frecvent, impuritățile vor fi reabsorbite.

Orice formă de murdărie duce la boală. Microbi aducători de moarte abundă în colțurile întunecoase, neglijate, în resturile care putrezesc, în umezeală, mucegai și putregai. Nu ar trebui să se accepte prezența resturilor vegetale sau a grămezilor de frunze căzute în apropierea casei, ca să putrezească și să otrăvească aerul. Nimic murdar sau în stare de putrezire nu ar trebui să fie admis în cămin. În unele orașe, mici sau mari, considerate ca fiind perfect sanitare, s-au descoperit multe epidemii de friguri, atribuite materiei în stare de descompunere, de lângă locuința vreunui gospodar neglijent.

Starea perfectă de curățenie, lumina soarelui din belșug, acordarea întregii atenții și în cele mai mici detalii igienei vieții din cămin sunt esențiale pentru a scăpa de boală și pentru voioșia și vigoarea membrilor familiei.” (E. G. White – Divina vindecare, pag. 276)

APEL:

Putem să începem igienizarea chiar de astăzi, mai bine zis chiar de acum. Să ne curăţim din punct de vedere fizic (aveţi grijă la spălatul pe mâini), din punct de vedere intelectual (fiţi atenţi la ceea ce ascultaţi sau priviţi) şi din punct de vedere sufletesc (aveţi grijă la ce hrană spirituală utilizaţi).

Dumnezeu să ne dea putere!

Cu inimă sinceră, pastor, Viorel Dascălu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.