Proverbe 3:26

Spread the love

Pentru astăzi am ales un proverb de-al lui Solomon:

„Căci Domnul va fi nădejdea ta, și El îți va păzi piciorul de cădere.” (Proverbe 3:26)

Două idei majore se deprind din acest verset:

  • Nădejdea este doar la Dumnezeu;
  • Dumnezeu ne păzeşte piciorul.

Ce este nădejdea?

NĂDÉJDE, nădejdi, s. f. Încredere sau convingere că ceea ce faci ori dorești se va realiza; speranță, nădăjduire; încredere în sprijinul, în ajutorul cuiva sau a ceva, certitudine că cineva sau ceva va fi favorabil, de ajutor. (DEX)

Nu-i aşa că este mai la îndemână să ne încredem în ceea ce avem şi vedem: rude, prieteni, cunoştinţe, relaţii, bani, elemente de securitate (lacăte, alarme) şi în diverse instituţii? Acestea ne oferă siguranţă. Cel puţin aşa credem noi.

Zic vorbele româneşti: „Ce-i în mână nu-i minciună” sau „Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii!”. De aceea ne încredem în ce este mai aproape de noi.

Îmi place că versetul vorbeşte la viitor: „va fi nădejdea ta”. Asta înseamnă că, până la urmă, ne vom convinge cât de „solide” sunt sursele noastre pământeşti de încredere. Vom recunoaşte că doar în Dumnezeu ne putem pune nădejdea noastră.

„Noi luptăm într-un război “nu împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor … împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești”. (Efeseni 6, 12.) În lupta vieții trebuie să dăm piept cu agenții răului, care s-au aliat împotriva dreptății. Nădejdea noastră nu este un om, ci viul Dumnezeu. Prin deplina asigurare a credinței, putem aștepta că El va uni atotputernicia Lui cu străduințele uneltelor omenești pentru slava tronului Său. Îmbrăcați cu armura neprihănirii Sale, putem câștiga biruință asupra oricărui dușman.” (E. G. White – Profeţi şi regi, pag. 111)

Dacă încrederea sau nădejdea noastră este în Dumnezeu, cea de a doua parte a versetului este rezolvată. El ne „va păzi piciorul de cădere”. Cu siguranţă că aici nu se are în vedere piciorul fizic, cel care poate avea slăbiciuni, poate aluneca, poate călca greşit şi poate provoca o cădere a întregului trup.

Dumnezeu este gata să ne păzească de căderea spirituală.

Punându-ne încrederea în El vom rămâne pe picioare în mijlocul furtunilor. Suntem gata să ne punem nădejdea doar în El? Ajută, Doamne, „măreşte-ne credinţa” pentru a putea sta în picioare! Amin!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.