Buha zapezilor

Spread the love

     Buha zapezilor este cea mai mare pasare de prada din regiunea arctica. Datorita penajului sau este foarte bine protejata de frig, fiind aproape complet acoperita. Ciocul sau este scurt si numai varful acestuia este expus. Ochii sunt protejati de gene lungi si dese, ceea ce poate ajuta la retinerea aerului cald in apropierea suprafetei globilor oculari. Picioarele sunt imbracate in „pantaloni” lungi, din pene dese, care ajung pana jos la gheare. Sub un strat exterior compact de pene de contur, pasarile au o „lenjerie intima” termica formata din puf fin. Structura penelor contribuie la efectul lor izolator. Masculii de buha zapezilor au o culoare alba aproape pura, penajul femelelor fiind patat cu maro, pentru a fi greu de observat cand isi clocesc ouale.
      In ciuda marimii, a puterii si a penajului sau foarte bine protector, buha zapezilor nu se afla in deplina siguranta fata de pradatori. Desi noi nu locuim intr-o zona arctica, totusi mi-aduc aminte de cateva ierni deosebit de geroase. Mai ales cand mergeam seara la sanius simteam ca oricate lucruri mi-as fi pus pe mine tot urma sa inghet. Era atat de frig, incat chiar si genele imi degerau. 
     Incearca acum sa-ti aduci aminte de ziua in care te-ai imbracat cel mai gros pentru a da piept cu aprigul ger. Probabil ca te-ai simtit foarte bine cand vedeai cum termometrul cobora la minus 18-20 de grade, iar pe tine nu te afecta. Acum gandeste-te cu ce te-ai „imbracat” in aceasta dimineata pentru a putea face fata uneltirilor diavolului.
     Efeseni 6:11 „Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti tine piept impotriva uneltirilor diavolului” 
     Am vazut cum intampina buha zapezilor gerul, dar tu cum iti ingrijesti gura, cum iti protejezi ochii de imaginile ispititorului? Ai picioarele incaltate cu ravna Evangheliei vesnice, iar pe deasupra ti-ai luat scutul credintei?
     Cu penele altuia te poti impodobi, dar nu poti zbura, te poti imbraca, dar nu poti tine piept diavolului. Acest lucru nu-l prea stiu oamenii, dar il stiu pasarile. Daca vrei sa ai propriile tale „pene” si daca odata vei dori sa zbori, alege din acest moment armatura lui Dumnezeu. Poti sa incepi cu ravna Evanghliei, citind capitolul 6 din Efeseni chiar acum.

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.