Doar o… creangă

Spread the love

Pentru a traversa apele sau pentru a pescui, oamenii aveau nevoie de ceva care sa-i tina la suprafata apei. Astfel, ei construiau tot felul de plute pe care le impingeau cu ajutorul unei prajini, ce sunt descendente ale vaselor pe care le vedem astazi.

Locuitorii insulelor din partea de vest a Oceanului Pacific foloseau luntrea sau piroga care, in unele locuri, se mai intalneste si in zilele noastre.

Desi acestea sunt niste constructii mici, facute dintr-un trunchi de copac scobit, cu care te poti rasturna usor, indemanaticii vaslasi le fac sa se miste cu rapiditate pe suprafata apei, chiar si cand aceasta este foarte agitata si zgaltaie piroga atat de tare, incat pare ca se va scufunda de la o clipa la alta.

Ce le face insa atat de stabile? O neinsemnata, la prima vedere, si ciudata inventie, care le permite sa pluteasca. Este vorba despre o bucata de lemn ingusta si lunga cat piroga, facuta dintr-o simpla craca de arbore. Aceasta este legata in afara pirogii, paralel cu ea, la o distanta de 1,50-1,80 m. Acest lucru atat de simplu preschimba pirogile foarte usor de rasturnat in vase care nu se scufundau, dar aceasta numai in mainile unor marinari foarte abili, care stiau cum sa le manuiasca, caci lipsa experientei si greselile pe care le puteau face cei care le manevrau puteau duce totusi la rasturnarea lor.

Aceasta bucata de lemn suplimentara actioneaza ca o contra-greutate si impiedica rasturnarea pirogii, chiar si pe o mare foarte agitata. Cel dornic de o mai mare siguranta poate sa prevada luntrea cu o a doua cumpana, de cealalta parte. Insa, indigenii Pacificului si arhipelagului malaiez, o fac foarte rar. O singura cumpana le da toata siguranta dorita.

In atletism conteaza foarte mult niste unitati de timp infime. Miimile de secunda pot sa faca pe cineva castigator sau aceleasi microsecunde pot sa-l inlature de pe podium. Doar o milisecunda!

Poate ai nevoie doar de ceva neinsemnat, la prima vedere, ca sa te mentii la suprafata, dar comoditatea, indiferenta sau amanarea te-au facut sa refuzi inca acel lucru, un lucru mic, dar cu efecte mari, fara care nu poti capata viata vesnica.

…dar un singur lucru trebuie. Maria si-a ales partea cea buna, care nu i se va lua. (Luca 10:42)

Care este lucrul ce-ti lipseste? Poate fi un lucru „neînsemnat”. Cere-I lui Dumnezeu sa ti-l ofere chiar acum!

© Viorel Dascalu 2011

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.