Pompa cea mai eficientă

Spread the love

Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu! (Matei 5:8)

Te poti murdari pe maini, pe fata, pe corp, pe haine, dar cum iti poti murdari inima? O avem atat de bine ferecata incat, de multe ori, nici noi nu avem acces la ea, dar ceilalti. O protejam de eventualele dezamagiri, o ferim de ganduri murdare, o hranim cu sperante, iar de multe ori, pur si simplu o ignoram; prea ne da bataie de cap…

Du-ti chiar acum mana la inima si simte-o cum bate. Muschiul care alcatuieste masa inimii difera de restul muschilor din corp. El nu oboseste niciodata, asa cum s-ar intampla cu muschii degetelor daca am relaxa si strange pumnul incontinuu. In timpul unei vieti, de durata medie, miocardul se contracta de mai mult de 2,5 miliarde de ori. Daca ar obosi si s-ar opri, aceasta ar insemna sfarsitul vietii.

Un adult are aproximativ 5 litri de sange, pe care inima il pompeaza fara oprire in corp, intr-un circuit neintrerupt. Viteza cu care curge sangele depinde de cat de repede bate inima si cu ce putere. Inima unui adult cantareste in medie 300 de grame (cat 2-3 mere).

La barbati, numarul de batai pe minut este putin peste 70, iar la femei se apropie de 80. La fiecare bataie, sunt evacuati din inima 70-80 de mililitri de sange. Intr-o ora, inima pompeaza aproape 350 de litri de sange destul pentru a umple rezervoarele a sase masini. Si toate acestea se intampla cand corpul se odihneste.

Cand devenim activi si incepem sa ne miscam, pulsul creste si totodata creste si cantitatea de sange evacuata la fiecare bataie a inimii. Cand facem exercitii fizice, inima poate sa bata de peste 150 de ori pe minut. In aceste conditii, aceasta „pompa” puternica ar umple o cada in mai putin de patru minute!

Ce mai pompeaza inima ta in afara de sange? Matei ne spune ca: „Din prisosul inimii vorbeste gura”. Ea pompeaza cuvinte spre ceilalti si poate umple nu o cada, ci o alta inima cu tristete si amaraciune sau cu speranta. Cuvintele noastre pot fi asemenea unor proiectile care ranesc inimi si pot distruge vieti. Inima nu poate pompa in afara decat ce are inauntru.

Cuvintele pe care le rostesti sunt dovada a ceea ce esti. Cuvintele curate si simple, pline de simpatie si intelegere, cuvintele de incurajare si apreciere, cele care vindeca, arata spre inima ta. Ele sunt mai mult decat o reflectare a caracterului; ele au puterea de a ne modela caracterul.

Noi insine suntem influentati de propriile noastre cuvinte.

Ia-ti acum timp si gandeste-te ce altceva mai pompeaza inima ta! Apoi mergi si „curat-o”!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.