Apa gălăgioasă a Amazonului

Spread the love

Proverbe 17:14 „Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curma cearta înainte de a se înteti.” 

Situat în America de Sud, Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit si cel mai întins bazin fluvial din lume, mai precis 7.050.000 km2, ceea ce reprezinta doua cincimi din suprafata continentului sud-american. Izvoraste din Anzii Peruvieni, strabate teritoriul a sase tari (Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Brazilia) si se varsa în Oceanul Atlantic.

Latimea fluviului în zona de varsare are 80 km. Fluxul patrunde pe Amazon pâna la aproximativ 1.000 km sub forma unui val înalt de 4,5 m, val ce poarta numele Pororoca.

Este al doilea fluviu din lume ca lungime, dupa Nil. Are peste 200 afluenti mari, doi dintre ei (Madeira si Purus) sunt mai lungi chiar decât fluviul Dunarea. Reteaua lui navigabila este lunga de peste 50.000 km, fara egal în lume. În legatura cu denumirea fluviului exista mai multe versiuni. Cea mai populara este aceea ca numele provine de la cuvântul indian „Amassunu”, care înseamna „apa galagioasa”. Localnicii l-au numit asa pentru „galagia” facuta de multimea de ape, ce curge uneori si prin zone mai accidentale, se aude de la o distanta apreciabila.

În fiecare zi cearta îsi face loc. O întâlnesti în case de saraci dar si în vilele celor bogati; o regasesti la tara ca si la oras; este nelipsita printre cei fara carte dar si printre cei scoliti.

Ai trecut vreodata pe lânga o casa de unde se auzea galagie foarte multa? Ti-ai auzit vecinii strigând, tipand sau certându-se? Ti-a placut? Cred ca nu.

Nici lui Dumnezeu nu-I place când te certi tu cu cei pe care-i cunosti sau când se cearta cei din familia ta. Lui nu-I place gâlceava. E mult mai placut sa asculti curgerea unui râu sau a unei cascade decât sa asculti cearta dintre oameni. Dumnezeu doreste ca tu sa fii un pacifist. El asteapta ca tu sa potolesti spiritul de cearta dintre colegii tai, prietenii tai si chiar dintre dusmanii tai. Ar fi foarte bine daca ai începe lucrul acesta chiar de astazi. Vei simti satisfactii deosebite daca vei reusi sa anulezi o cearta.

Proverbe 22:10 Izgoneste pe batjocoritor, si cearta se va sfârsi, neîntelegerile si ocarile vor inceta.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.