Viaţa în pământ steril

Spread the love

Isaia 35:1 „Pustia şi ţara fără apă se vor bucura; pustietatea se va veseli, şi va înflori ca trandafirul;”

Am participat intr-o tabara itineranta pe un masiv muntos deosebit de frumos. Ea s-a desfăşurat pe cărările de munte ale masivului Călimani situat la graniţa dintre Moldova şi Ardeal.

Bazinul hidrografic al Bistriţei se alimentează în parte şi din versanţii estici ai acestui masiv. Aici izvorăsc râuri ca Dorna, Bistricioara şi Neagra. Pe partea vestică curg pâraie care se varsă in râurile Ilva, Bistriţa, Someş şi în Mureş.

O particularitate a muntelui Călimani, care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, este aceea că, în centrul masivului a fost cea mare exploatare de sulf de la noi din ţară. (vezi devoţionalul „Se pot muta munţii”) Nu poţi să treci prin apropierea masivului şi să nu observi rana făcută de om naturii. Deşi de peste douăzeci de ani nu se mai cară nici un kilogram de mineral, de pământ, de steril sau de rocă, versanţii care au primit, fără să vrea, un „supliment” sunt tot golaşi. Terasele de rocă dislocată nu şi-au revenit nici acum de pe urma mutării şi mutilării.

O parte din prima noapte a taberei „supravieţuitorul” ne-am petrecut-o în corturile amplasate pe o terasă din steril. Nu mică mi-a fost mirarea când, dimineaţă, privind cu atenţie am observat puieţi de conifere ce au încercat să se prindă pe solul neprimitor. Nu erau mulţi, nu erau nici viguroşi, dar se luptau cu supravieţuirea. Eu sunt optimist şi cred că peste ani de zile, dacă Domnul ne mai lasă pe acest pământ, voi putea vedea că măcar o mică parte din efectele distrugerii vor fi şterse.

Pustiul făcut de om va înverzi (măcar în parte). Ce veste bună.

Dacă Dumnezeu nu ar fi oferit pământului şi proprietatea de a se regenera, acum, după şase mii de ani el ar fi arătat cumplit. Aşa cum natura se reface, aşa şi natura slăvită a omului se va reface într-o zi. De bunăvoie omul a îmbrăcat o natură păcătoasă. Prin ascultare de Dumnezeu, încă de pe acum pot să răsară mugurii unei vieţi duhovniceşti.

Aşa a promis Dumnezeu: „pustietatea se va veseli, şi va înflori”. Lasă-l pe Creator să refacă în tine chipul Său desăvârşit. Dă-I tot concursul.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.