Sodoma și Gomora făceau parte dintr-un grup de cinci cetăți antice situate în jurul a ceea ce cunoaștem noi astăzi ca fiind Marea Moartă, pe atunci zonă de câmpie. Cele cinci cetăți cunoscute erau: Sodoma, Gomora, Adma, Țeboim și Bela sau Țoar.
Numele de Sodoma are astăzi o conotație sexuală, respectiv sodomie, cuvânt care înseamnă în dicţionar „relaţiile sexuale între partenerii de acelaşi sex”. De altfel, comportamentul bărbaţilor sodomiţi este descris de Vechiul Testament, dar şi de scriitori care au studiat subiectul.
Coranul, cartea de căpătâi a musulmanilor, aminteşte la rândul său de Lot şi de locuitorii Sodomei care trăiau intr-o mare decadenţă morală. „Şi am trimis pe Lot (în Sodoma), care a zis poporului său: Faceţi o imoralitate fără precedent în lume? Vă satisfaceţi dorinţele cu bărbaţi în locul femeilor; cu adevărat sunteţi nişte neruşinaţi” (Coranul 7:80-81).
Etimologic, rădăcina cuvântului „sodom” înseamnă a (se) nimici, a (se) prăpădi.
Ce lecţii şi ce învăţături putem lua din istoria Sodomei şi a Gomorei?
Link Facebook (vizionează emisiunea aici)
Link Youtube (vizionează emisiunea aici)
Emisiunea DIALOGUL SPERANŢEI este înregistrată în Studioul Apollonia TV Iaşi şi este realizată de către pastorul Florin Raşcu.