Ziua 53 – Devotament faţă de prieteni

Spread the love

Apelând la Isus în nevoia noastră urgentă!

„Cine îşi face mulţi prieteni îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate.” (Proverbe 18:24)

„Ionatan a fost moștenitor al tronului prin naștere, știindu-se însă înlăturat prin hotărâre divină; pentru rivalul său a fost cel mai delicat și credincios prieten, apărând viața lui David chiar cu prețul primejduirii propriei vieți; … numele lui Ionatan este prețuit în ceruri, iar pe pământ rămâne ca mărturie despre existența și puterea iubirii altruiste.” (E. G. White – Educație, pag. 157)

Întrebări de meditat:

  • Prietenia lui Ionatan și David a avut o calitate și o profunzime spirituală care se văd mai rar acum. Prietenia lor era bazată pe un legământ sfânt de sprijin spiritual și devotament reciproc.
  • Ai prieteni spirituali? Ești prieten spiritual cu altcineva?
  • De ce să nu alegi să te dedici dezvoltării spirituale a prietenilor tăi, punând deoparte dorințele și plăcerile personale și să dedici timp și dragoste pentru a-ți susține prietenii în umblarea lor cu Hristos?

Motive de rugăciune – Luni, 18 mai 2020

MOTIVE DE LAUDĂ:

• Întâlnirile evanghelice online It Is Written raportează rezultate uimitoare, cu mii de participanți și mulți luând decizii pentru Isus. Cei interesați se conectează cu bisericile adventiste locale pentru a ține legătura ulterior.

• Mulți foști membri adventiști se conectează la biserică mulțumind pentru activitățile sporite găsite online.

CERERI:

  • Rugați-vă pentru prietenii voștri. Mai ales cei care nu-L cunosc pe Hristos sau și-au pierdut drumul. Rugați-vă ca Dumnezeu să vă ofere curajul de a fi o influență pozitivă, pro activă, spirituală în viața lor.
  • Rugați-vă pentru întâlnirile evanghelice planificate în Valea Riftului din Kenya, care este un teritoriu nou pentru biserica noastră.
  • Rugați-vă pentru biserica Phoenix Beacon Light SDA, ca noii membri să lucreze pentru cei din localitatea lor.

Sursa: https://www.redesteptaresireforma.ro

Traducere: Adina Păltineanu

Puteţi adăuga motivele dumneavoastră de rugăciune pe grupul: „Buzunarul cu Rugăciuni”

Materiale pentru studiu suplimentar:

„Dumnezeu nu ne cere să devenim pustnici sau călugări și să ne retragem din lume. El ne cheamă să trăim la fel ca Isus, alternând viața pe “muntele singurătății și păcii” cu cea în mijlocul mulțimii, unde trăim, studiem și muncim în fiecare zi. Rugăciunile persoanei care nu face altceva decât să se roage vor înceta curând să aibă un înțeles, un sens.
Dacă ar fi să vorbim cu Dumnezeu de fiecare dată când El își arată grija pentru noi, nici nu ne-am mai opri din rugăciune toată ziua! Vorbim despre viața noastră cu prietenii noștri pentru că aceasta este ceea ce ne interesează. Vorbim despre prietenii noștri pentru că îi iubim. Ei bine, avem motive infinit mai importante de a-L iubi pe Dumnezeu, față de a-i iubi pe prietenii noștri, așa că ar trebui să fie cel mai natural lucru din lume să-L punem pe El pe primul loc în gândurile noastre, să vorbim despre bunătatea Lui și să împărtășim și altora cum lucrează puterea Lui în viața noastră.” (E. G. White – Chemaţi să fim diferiţi, pag. 134)

„În prietenia ta cu alții, așează-te în locul lor. Pătrunde în simțămintele lor, în greutățile lor, în dezamăgirile lor, în bucuriile și întristările lor. Identifică-te cu ei, apoi poartă-te cu ei așa cum ai dori să se poarte ei cu tine, dacă ar fi să schimbi locul cu ei. Aceasta este adevărata regulă de sinceritate. Este o altă expresie a Legii. “Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” (Matei 22, 39.) Și acesta este și miezul învățăturii profeților. Este principiul cerului și va fi împlinit în toți cei ce sunt pregătiți pentru societatea lui sfântă.” (E. G. White – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, pag. 134)

„În instituțiile noastre cu mulți lucrători, influența anturajului este foarte mare. A căuta să te împrietenești este ceva natural. Fiecare va găsi prieteni sau și-i va face. Și exact proporțional cu puterea prieteniei va fi și cantitatea de influență pe care aceștia o vor manifesta unul asupra altuia, spre bine sau spre rău. Toți vor avea tovarăși pe care îi vor influența și de care vor fi influențați la rândul lor.
Ceea ce aduce inimile oamenilor laolaltă este o legătură misterioasă, astfel încât simțămintele, gusturile și principiile ce caracterizează doi indivizi sunt strâns asociate. Unul reține și imită spiritul, căile și faptele celuilalt. După cum ceara reține chipul sigiliului, tot așa mintea reține impresia produsă de o relație interumană. Se poate să nu-ți dai seama de influență, totuși aceasta nu o face mai puțin puternică.” (E. G. White – Mărturii pentru comunitate, vol. 4, pag. 587)

„Dacă tinerii ar putea fi convinși să se asocieze cu persoane curate, serioase, prietenoase, efectul ar fi salutar. Dacă se aleg tovarăși dintre cei ce se tem de Domnul, influența acestora va conduce spre adevăr, datorie și sfințenie. Viața unui adevărat creștin este o putere spre bine. Însă, pe de altă parte, cei care se asociază cu bărbați și femei cu o moralitate îndoielnica, cu principii și obiceiuri rele, vor merge curând pe aceeași cale ca și aceștia. Tendința firească a inimii lor este în jos. Cine se asociază cu un sceptic devine curând un sceptic; cine alege compania unui om viclean devine curând un om viclean. A te duce la sfatul celor răi constituie primul pas către oprirea pe calea celor păcătoși și așezarea pe scaunul celor batjocoritori.” (E. G. White – Sfaturi pentru sănătate, pag. 587)

„Sursa unei prietenii adevărate — Simțămintele pe care le avem unii față de alții izvorăsc din relația noastră comună cu Dumnezeu. Noi suntem o familie, ne iubim unii pe alții așa cum ne-a iubit El. Comparată cu această afecțiune sinceră, sfântă și demnă, curtoazia de suprafață și prietenia nestatornică și lipsită de semnificație a lumii sunt asemenea plevei față de bobul de grâu.” (E. G. White – Minte, Caracter şi Personalitate, vol. 1, pag. 211)

„Trebuie să învățăm o lecție de la nufăr și, chiar dacă suntem înconjurați de influențe care ne ispitesc și încearcă să ne păteze morala și să ne distrugă sufletul, trebuie să ne opunem și să ne așezăm acolo unde prietenia rea să nu ne păteze inimile. Tinerii ar trebui să caute prietenia acelora care se trudesc să ajungă mai sus și înaintează cu pași fermi. Ei ar trebui să evite apropierea de cei care absorb orice influență rea, care sunt inactivi și care nu au o dorință arzătoare de a ajunge la standarde înalte ale caracterului, oameni pe care nu te poți baza, pentru că nu au niște principii după care să se ghideze. Tinerii trebuie să se apropie de cei care se tem de Dumnezeu și Îl iubesc; pentru că aceste caractere nobile și ferme sunt reprezentate de nufăr, care își deschide potirul nepătat la suprafața lacului. Ei refuză să fie murdăriți de influențe care să le scadă moralitatea și adună doar ceea ce îi ajută să își dezvolte un caracter curat și nobil. Ei caută să fie asemenea modelului divin.” (E. G. White – Solii către tineret, pag. 423)

„Rugați-vă pentru prietenii voștri. — Dumnezeu va face pentru noi lucruri mai mari decât putem să cerem sau să gândim, dacă vom avea încredere în El pe deplin. Vom crede noi, vom înainta noi cu credință, speranță și curaj, prinzându-ne cu putere de Cel Atotputernic? (…) Toți cei care declară a crede adevărul prezent trebuie să aplice în viața lor principiile lui curate și sfinte. Dacă își vor da seama că ar putea să facă foarte mult, dacă s-ar consacra lui Dumnezeu, surorile noastre ar putea fi de mare folos. Dacă ar vorbi și ar lucra cu înțelepciune cerească printre cunoscuți, ele ar putea să facă o lucrare bună.” (E. G. White – Fiice ale lui Dumnezeu, pag. 79)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.