Mergem din nou în laboratorul naturii. Voi căuta să aflu un argument sau un răspuns la teoria că unele categorii de animale au evoluat din forme mai puţin evoluate ale altor categorii de animale.
Stiinta, pe nedrept numita astfel, afirma ca pasarile ar fi evoluat din reptile. Sa acceptam pentru moment aceasta ipoteza si sa facem un experiment, nu prea sofisticat dar, care cere rabdare si timp.
Luam o soparla matura si apoi incercam sa „fortam” putin evolutia.
Ce facem? O aruncam incet de la 1 cm inaltime, apoi de la 2 cm, de la 3 cm… de la 25 cm, de la 26…, de la 150 cm, de la 151… etc. Facem lucrul acesta doar respectand pauza de masa pentru animal si pentru cel ce face experimentul.
Desi o soparla poate trai intre 10 si 25 de ani, ma intreb cat timp am putea sa o tot aruncam fara ca sa-i producem leziuni interioare sau chiar moartea. Daca o aruncam de prea multe ori, sau de la o inaltime prea mare, reptila va muri, deci, trebuie sa luam alta soparla – astfel experimentul incepe de la zero.
Trebuie sa tinem cont ca reptilele CU SIGURANTA nu ar mai fi incercat sa zboare daca vedeau ca la prima incercare s-ar fi ranit.
Oare de cati ani, de cate soparle si de cati oameni avem nevoie pentru ca reptilelor sa le apara mugurasi de aripi, fulgi, pene si asa mai departe?
Un alt aspect foarte important este diferenta de temperatura a sangelui. Ganditi-va ca o soparla a reusit sa parcurga, in zbor, prima sute de metri. Dar sa presupunem ca afara erau deja minus 5 grade. Proto „pasareptila” ar fi inghetat deoarece ea ar fi resimtit o temperatura ceva mai joasa a acelui aer glaciar. Oare ce ar fi putut determina incalzirea sangelui lor? Au functionat o vreme cu antigel?
Oare de ce este mai usor sa spunem ceva contrar ratiunii – care oricum nu poate fi argumentat – decat sa recunoastem, macar in prima instanta, ca lucrurile acestea ne depasesc?