Sânge „artificial”

Spread the love

Organismul uman contine aproximativ cinci litri de sange, dar pierderea unui singur litru poate pune viata in pericol. De aceea sunt necesare transfuziile.

Nevoia de sange pentru transfuzii este tot mai mare. Numarul mic de persoane care sunt dispuse sa faca astfel de donatii, precum si durata de conservare a sangelui, care este de numai trei saptamani, ca si pericolul transmiterii unor boli infectioase (cum ar fi hepatita virala sau SIDA), i-au fortat pe cercetatori sa caute un inlocuitor.

S-a incercat astfel realizarea sangelui artificial.

Primul produs artificial de sange s-a realizat in S.U.A., apoi in Japonia si, mai recent, in fosta U.R.S.S. Sangele produs in Rusia este de culoare albastra. In 24 ore, jumatate din el se elimina din circulatia sangvina, fiind inlocuit cu sangele pacientului.

La Universitatea Illinois (S.U.A.) a fost pusa la punct in 1983 o noua celula de sange artificial. Avantajul este ca ea contine hemoglobina naturala. Pacientul va inhala aer normal, deci nu este nevoie sa respire oxigen pur, ca pana acum, din butelie. Un alt avantaj este ca aceste celule artificiale nu dau efecte secundare, nu produc efecte toxice sau de respingere. Noile celule sunt chiar mai bune decat sangele adevarat, caci nu se mai tine cont de grupa sangvina la transfuzii.

Recent, un cercetator in farmacologie de la Universitatea din California a produs globule rosii artificiale, necesare in special in cazul persoanelor care au suferit atac de cord sau congestie cerebrala. Ele hranesc tesuturile cu oxigen. Se pot folosi temporar la victimele care au pierdut mult sange, pentru a supravietui pana la spital. Aceste globule sunt de 12 ori mai mici decat cele naturale. Daca s-au produs cheaguri care au blocat arterele, aceste celule pot sa preintampine deteriorari ireversibile. Hematiile artificiale pot fi conservate cel putin sase luni.

Dezavantajul este ca acest sange artificial nu contine globule albe, care sunt atat de importante pentru apararea imunologica a organismului.

Oare exista vreun sange care sa poata fi compatibil cu nevoile fiecarui muritor?

Evrei 9:14…sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu! „

Hristos Si-a donat sangele pentru salvarea noastra. Doar cu ajutorul acestui sange putem supravietui. Esti dispus astazi sa te lasi curatat si nascut din nou in sangele lui Hristos?

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.