Apariţia internetului şi, mai recent, a social media, au modificat obiceiurile personale şi în ceea ce priveşte închinarea. Primul şi ultimul lucru pe care îl fac oamenii este să-şi verifice telefonul sau e-mailul.
Chiar şi obiceiurile de închinare s-au schimbat o dată cu era internetului.
Iată ce spune un studiu realizat de barna Group despre tinerii născuți între 1990 și 2000: „Sunt liberali, implicaţi, digitalizaţi, dar şi surprinzător de responsabili atunci când vine vorba despre credinţa lor. Îmbinând tehnologia şi practica religioasă, ei aduc o noutate felului de închinare, concluzionează studiul. Generația aceasta de tineri e obișnuită ca schimbarea să vină printr-un click.”
Există trei modalităţi prin care tinerii mileniali integrează tehnologia în închinarea lor religioasă.
- Prima dintre ele este folosirea internetului sau a aplicaţiilor dedicate pentru a citi Biblia sau a urmări materiale religioase. Şapte din zece mileniali (70%) practicanţi citesc Biblia pe un ecran, 54% dintre ei urmăresc şi distribuie pe paginile personale videoclipuri cu tematică religioasă, iar o treime caută pe internet site-ul unei biserici, templu sau sinagogă. Iată o combinație fericită între tehnologie și practica religioasă!
- A doua modalitate prin care tinerii integrează tehnologia în închinarea lor religioasă este verificarea pe internet a tot ceea ce aud de la liderii religioşi. Aproape 14% dintre tinerii mileniali recunosc că verifică frecvent ceea ce aud la biserică, procentul fiind chiar de 38% în rândul milenialilor creştini care frecventează săptămânal biserica.
- A treia modalitate de integrare a tehnologiei şi practicii religioase este generozitatea. Cercetarea arată că tinerii nu sunt mai puţin generoşi, ci au optat pentru mijloace diferite de a oferi sume de bani. Mai mult de unul din zece mileniali donează bani unei biserici sau organizaţii religioase cel puţin o dată pe lună, procentul fiind de patru ori mai mare în rândul milenialilor creştini (39%).
Tehnologia şi închinarea (ascultă emisiunea aici)
„Astăzi, datorită reţelelor de socializare, avem liste interminabile de prieteni. E de-ajuns un click pentru a le împărtăşi tuturor ce gândim, ce simţim, ce mâncăm sau ce citim. Ei bine, dacă tot e la modă să îţi amplifici lista de prieteni, vă invit, dragi tineri să ne includeţi şi pe noi în lista voastră de prieteni.
Promitem să vă fim prieteni până la capăt, chiar dacă o să vă placă sau nu comentariile noastre, promitem să fim vulnerabili şi autentici, promitem să dăm jos măştile pentru ca să învăţăm că e important să fim noi înşine, pentru ca să ne cunoaştem, să ne descoperim punctele tari şi punctele slabe…pentru a creşte, pentru a ne maturiza, pentru a ne bucura de o tinereţe autentică. Dezbateri, recomandări, impresii, portrete, provocări – descoperiţi profilul generaţiei Facebook la emisiunea „Lista de prieteni”!
Acesta este promisiunea realizatoarei emisiunii: ANCA PORUMB. Emisunea este înregistrată în studioul Radio Vocea Speranţei.