AJUTOR! Am fost furat!

Spread the love

Mi-aduc aminte cu mare plăcere de perioada copilăriei. Îmi place să redescopăr acele vremuri care mă fascinau. Anii pe care i-am petrecut alături de părinţii mei şi de sora mea sunt încă vii în amintirea mea.

Studiam împreună din Biblie, ne rugam cu plăcere dimineaţa şi seara, discutam diverse subiecte interesante, comunicam mult şi de calitate. Mi-amintesc şi de timpul în care vizitam bătrâni, când ne distram şi ne jucam diverse jocuri de familie, chiar şi cu părinţii. Excursiile, drumeţiile, plimbările şi vizitele la diverse obiective nu mi se vor şterge uşor din memorie.

De asemenea, nu pot uita vacanţele şcolare şi timpul pe care l-am petrecut la bunici. O văd pe bunica (rămasă văduvă) torcând lâna, împletind ciorapi sau lucrând la războiul de ţesut manual (stative). O privesc punând la copt câteva pâini într-un cuptor mare de cărămidă sau mergând la râu pentru a spăla hainele. Dar o descopăr și lucrând cu mare sârg în grădină sau îngrijind animalele de pe lângă casă. Mi-o amintesc şi atunci când ne lua și pe noi la moară, cu căruţul plini de saci, ori mergând cu noi prin pădure sau la plimbare prin luncă.

De unde aveau timp părinţii şi bunicii noştri? Ce fel de ceasuri erau atunci? Mergeau ele mai încet? Sau… era mult mai puţin de lucru? Ciudat! Erau tot 24 de ore. Și de lucru… era chiar mai mult.

Cineva mi-a furat ceva… sau am fost furat de ”ceva”.

Acum mâncarea se face uşor – avem roboţi de bucătărie şi folosim semipreparate… ba chiar mai mergem și la restaurant. Hainele nu se mai spală la mână – avem maşini de spălat, de stors şi de uscat. Nu mai toarcem, nu mai ţesem, nu mai împletim şi nu mai cârpim – avem haine din belşug. Nu mai lucrăm pământul manual, nu mai îngrijim animale şi nu mai pierdem timpul pentru a produce hrană – avem magazine și supermarketuri.

Şi chiar dacă nu avem maşină de spălat, robot de bucătărie şi motosapă, nu lipsa acestora ne fură cel mai mult TIMPUL. Avem altceva în schimb, ceva ce bunica nu avea. Ce să fie oare?

Avem televizor – cu meciuri, filme, telenovele şi emisiuni de divertisment. Avem calculator – cu internet nelimitat la un preţ acceptabil. Avem telefoane inteligente şi tablete – cu semnal şi cu acces nelimitat la reţea. Avem Google, Facebook, WhatsApp, Messenger, Instagram, Linkedin, Twitter, Pinterest, Snapchat etc. Ei, tocmai acestea, care chipurile înlesnesc comunicarea, ne-au furat TIMPUL DE COMUNICARE sau… chiar ne-au furat cu totul.

Nu cumva îţi apreciezi soţia pe reţelele sociale sau îţi feliciţi copilul pentru un succes doar (sau preponderent) în mediul virtual? Prietenii sau colegii, îi saluţi doar prin mesaje? Noutăţile, din casa ta, le afli din postările altora?

Deși avem mai puțin de lucru, avem mai puțin timp. Ne lipsește timpul de calitate, acela când povestim, râdem, ne jucăm, spunem cuvinte plăcute și ne apreciem unii pe alții. Nu mai avem timp să alintăm, să încurajăm, să întrebăm și să răspundem.

Oare cum ar fi să strigăm: „Dați-mi timpul înapoi!” „Vă rog frumos, îmi vreau timpul! Îl vreau pentru familia mea, pentru prietenii şi colegii mei, pentru vecinii şi pentru cunoscuţii mei. Îmi dă cineva timpul înapoi?” Chiar dacă timpul trecut nu-l putem recupera, putem beneficia de cel prezent. Da! Însă, trebuie să ne dorim cu adevărat aceasta şi să lăsăm cât mai mult la o parte obiectele sau activităţile care ne-au furat. Eu am început deja. Nu mai las reţelele sociale, televizorul, internetul, telefonul sau tableta să-mi fure tot timpul. Te aştept şi pe tine să iei aceeaşi decizie!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.