„Legea” care guvernează relaţiile (indiferent da categoriile în care se manifestă) este CERERE – OFERTĂ. În mod normal niciodată nu primeşti mai mult decât ceri şi de cât oferi. Acest principiu este valabil şi în căsnicie.
Cele două aspecte de bază, de care ar trebui neapărat să se ţină cont sunt:
- Cum ar trebui să fii tu însuți – acesta este primul lucru de care ar trebui să se ţină cont. Nu este normal şi moral ca să ai anumite aşteptări de la alţii dar acele aşteptări să nu se refere şi la tine. Când ceri cuiva să facă ceea ce tu nici măcar nu încerci, te încadrezi în categoria făţarnicilor.
„Este scopul Creatorului ca omul să se cunoască pe sine însuşi; însă prea adesea, în dobândirea de cunoştinţe, acest fapt este pierdut din vedere. Studenţii consacră ani de zile pregătirii şcolare în diferite domenii; ei sunt absorbiţi de studiul ştiinţelor şi lucrurilor din lumea naturală; ei sunt inteligenţi în privinţa multor subiecte, însă nu se cunosc pe ei înşişi.” (Ellen G. White, Principii fundamentale ale educaţiei creştine – pag. 426)
2. Cum ar trebui să fie viitorul partener – acesta este al doilea aspect în care se aplică paragraful care urmează. Înainte, repet, înainte de a alege un viitor partener trebuie ca aceste sfaturi să fie bine cunoscute şi apoi trebuie verificate punct cu punct în cazul concret al acelei peroane de care poate îţi vei uni destinele.
„Tinerii creştini trebuie să aibă grijă în formarea prieteniilor şi alegerea tovărăşiilor. Băgaţi de seamă ca nu cumva ceea ce acum credeţi că este aur curat să nu fie metal obişnuit. Tovărăşiile cu lumea tind să aşeze obstacole în calea slujirii voastre pentru Dumnezeu şi multe suflete sunt ruinate prin legături nefericite, de afaceri sau matrimoniale, cu cei care nu pot fi înălţaţi şi înnobilaţi niciodată.” (Ellen G. White, Căminul Adventist – pag. 44-45)
În alegerea partenerului pentru căsnicie nu merge expresia: „Lasă că voi vedea eu”. Iar în momentul în care căsnicia începe să scârţâie nu poţi să-ţi linişteşti conştiinţa cu mult utilizabila afirmaţie românească: „Lasă că merge şi aşa.”
Ce oferi şi ce ceri viitorului partener? (ascultă emisiunea aici)
(dă click pe scrisul de mai sus şi vei ajunge la emisiunea menţionată)
Emisiunea face parte din ciclul „PAŞI în DOI”, este moderată de Cristina Iştvan şi a fost înregistrată în studioul Radio Vocea Speranţei, Bucureşti.