Ioan 3:3-7

Spread the love

Pasajul din această zi face parte din discuţia nocturnă pe care a avut-o Isus cu Nicodim:

„Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.”

 Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale, şi să se nască?”  Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.  Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh.  Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou.” (Ioan 3:3-7)  

Şi eu, ca şi Nicodim odinioară, mă mir când mi se spune că „trebuie să mă nasc din nou”! Ba chiar mă revolt! Ce am făcut? Nu am furat, nu am desfrânat, nu am ucis pe nimeni, nu am călcat flagrant Sabatul, nu am băut, nu am…! Atunci, de ce am nevoie de schimbare, de pocăinţă?

„Pentru Nicodim, aceasta a fost o declarație foarte umilitoare și a primit cuvintele lui Hristos cu un simțământ de iritare, răspunzând: “Cum se poate naște un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale și să se nască?” Nicodim nu era suficient de înclinat spre lucrurile spirituale pentru a înțelege semnificația cuvintelor lui Hristos. Totuși Mântuitorul nu a contrazis argumentele lui. Ridicându-și mâna, cu o demnitate solemnă și liniștită, El a readus în imagine adevărul, cu o siguranță mai mare: “Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în împărăția lui Dumnezeu. Ce este născut din carne este carne, și ce este născut din Duh este duh. Nu te mira că ți-am zis: ‘Trebuie să vă nașteți din nou.’ Vântul suflă încotro vrea, și-i auzi vuietul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. Tot așa este cu oricine este născut din Duhul”. Nicodim a întrebat; “Cum se poate face așa ceva?” (E. G. White – Mărturii pentru pastori şi slujitorii Evangheliei, pag. 18)

„Isus continuă zicând: “Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh. Nu te mira că ți-am zis: ‘Trebuie să vă nașteți din nou. Vântul suflă încotro vrea, și-i auzi vuietul; dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. Tot așa este cu oricine este născut din Duhul.’” Aici Isus caută să facă pe Nicodim să înțeleagă necesitatea înrâuririi Spiritului lui Dumnezeu asupra inimii omenești, prin care aceasta trebuie curățită, înainte de a fi posibilă dezvoltarea unui caracter loial și temător de Dumnezeu. “Căci din inimă ies gândurile rele, omorurile, adulterul, desfrânarea, furturi, mărturii mincinoase, defăimări.” Când acest izvor al inimii va fi curățit, atunci tot ce va curge dintr-însul va fi nou.” (E. G. White – Viaţa lui Isus, pag. 102)

Mântuitorul spunea: “Dacă un om nu se naște din nou”, adică dacă el nu primește o inimă nouă, dorințe noi, scopuri și motive noi, care să ducă la o viață nouă, el “nu poate vedea împărăția lui Dumnezeu”. (Ioan 3, 3.) Ideea că este necesară numai o dezvoltare a calităților bune care există de la natură în om este o fatală înșelăciune. “Căci omul firesc nu primește lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie; și nici nu le poate înțelege, pentru că trebuiesc judecate duhovnicește”. (1 Corinteni 2, 14.) “Nu te mira că ți-am zis: ‘Trebuie să vă nașteți din nou’.” (Ioan 3, 7.) Despre Domnul Hristos este scris: “În El era viața și viața era lumina oamenilor”. (Ioan 1, 4.) El era singurul “Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiți”. (Faptele Apostolilor 4, 12.) (E. G. White – Calea către Hristos, pag. 18)

Vremurile aceste sunt un bun imbold pentru revizuire. Sunt zilele potrivite pentru un restart, pentru a o lua de la capăt. Eclesiatul spunea că „prin întristarea feţei inima se face mai bună”. De ce să nu folosim eficient acest timp solemn pentru a ne trezi, pentru a renaşte la o nouă viaţă cu Dumnezeu? Dacă nu o vom face, cu NICIUN CHIP nu vom avea parte de ceea ce a pregătit Dumnezeu celor ce-L iubesc.

Să ne dea Dumnezeu un nou suflu de viaţă spre viaţă! Să fim oameni noi în vremuri de final! Să fim gata pentru împărăţia Sa!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.