Pâinea de Burundi

Spread the love

Ioan 6:35  „Isus le-a zis: Eu Sunt Painea vietii. Cine vine la Mine, nu va flamanzi niciodata; si cine crede in Mine, nu va inseta niciodata.”

Ti-a lipsit vreodata painea de la masa? Probabil lucrul acesta ti s-a intamplat pentru ca ai avut mamaliga sau pentru ca ceea ce aveai in fata se servea fara paine! Dar daca nu ai avut deloc paine in casa la o masa sau doua, cum te-ai simtit? Ai inceput sa faci galagie?

Exista oameni care nu stiu gustul painii de grau pe care noi o mancam regulat.

Maniocul (Manihot utilissima) este unul dintre alimentele reprezentative in Burundi. De la el se folosesc atat tuberculii, cat si frunzele. Din frunze se prepara, asemenea spanacului, o mancare cu sos ce serveste ca garnitura la alte preparate.

Tuberculii albi, care se aseamana cu niste sfecle lungi, in forma de fus, sunt mai intai curatati de coaja. Dupa aceea, se piseaza intr-o piua de lemn, cu un pisalog mare si gros, care se manevreaza cu ambele maini de catre persoana care trebuie sa stea in picioare. Imaginea femeilor care piseaza manioc este foarte des intalnita in mediul rural.

Dupa zdrobire, faina de manioc este acoperita cu apa si lasata cateva zile sa fermenteze. In acest timp, o substanta continuta in tubercul se descompune si degaja acid cianhidric. Cand toata substanta toxica s-a degajat, se scurge apa, se strecoara, iar coca se pune la uscat. Dupa ce s-a uscat, se prepara din ea un fel de terci care se consuma in loc de paine.

Astfel, painea cea de toate zilele este asigurata.

Dumnezeu le da paine si celor care nu au grau sau alte cereale. Dar omul nu traieste numai cu paine. El are nevoie si de altfel de hrana. Foarte multi oameni mor de… inanitie spirituala.

Ioan 6:51  Eu Sunt Painea vie, care s-a pogorat din cer. Daca mananca cineva din painea aceasta, va trai in veac; si painea pe care o voi da Eu, este trupul Meu pe care il voi da pentru viata lumii.

Esti gata sa le oferi celor din jur pe Isus? Vrei tu sa le astamperi foamea nestiuta vorbindu-le despre Dumnezeu? Asa ii vei putea salva de la moarte. Da-le macar sa guste si sa vada ce bun este El.

Tu, cum stai cu „painea” vietii vesnice? O mananci zilnic?

© Viorel Dascalu 2010

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.